2018. szeptember 15., szombat

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket: Tiszlavicz Mária: Duplacsavar

Ismerjük meg a szerzőket következő rovatában Tiszlavicz Mária: Duplacsavar szerzőjével készítettem egy kis interjút. A könyvet még régebben Kildara által kaptam kézhez. Ma már nem vagyok Kildara tagja, de még így is nagy örömmel készültem az interjúra. Izgultam, hogy elvállalja-e vagy sem. Egyike legtehetségesebb szerző, aki ugyanúgy szereti Cobra 11-et, mint én.  Köszönöm Mária, hogy elfogadtad és elmeséled, hogyan kezdted el az írói pályát.



(Tiszlavicz Mária)

Tiszlavicz Mária

Irodalom-, művészet- és zenekedvelő családban nőttem fel. Amint megtanultam olvasni, anyukám kezéből kivettem egy Agatha Christie könyvet, ő meg hagyta, hogy elolvassam – így kezdődött számomra a rejtélyek, kalandok és regények szeretete. Akkor úgy hittem, írni egyszerű, nekem is menni fog. De beláttam, hogy amit könnyű olvasni, valóban nehéz megírni. Azóta folyamatosan gyakorlok, fejlesztem magam az írástechnika terén, és falom a könyveket. Egy történetben azt kedvelem a leginkább, ahogy az író a férfi és a nő közötti kapcsolat kialakulását ábrázolja. Továbbá szeretem a krimiket, legyen szó a klasszikus „ki a gyilkos?” típusú gondolkodtató történetről vagy egy pörgős akcióregényről.
Sok pozitív visszajelzést kapok olvasóimtól, melyek erőt adnak a munkához. Mindig nyitott szemmel és füllel járok a világban, mert hiszem, hogy ihletet bárhonnan kaphatok. Amint megtalál egy ötlet, először lejegyzem, majd eltöprengek rajta, megvilágítom különböző nézőpontokból.


Mesélek a Duplacsavar keletkezéséről is, de előre szólok, szpojleres – elolvasni csak saját felelősségre!
Egy időben nagyon sok könyvet olvastam, filmet láttam, amiben a főhősök akár jók, akár rosszak voltak, szerepükből nem léptek ki még akkor sem, ha ellenségeskedésen kívül mást is kezdtek érezni egymás iránt (barátság, szerelem, összefogás). A Duplacsavar című munkám alapötlete ekkor pattant ki a fejemből. Eltöprengtem, hogy milyen lenne egy „tiltott” szerelem a jó és a rossz között akkor, ha kiderülne, a rossz tulajdonképpen szintén a jó oldalon áll. Vajon hogyan hatna ki a két félre a felismerés? Hogyan reagálnának a szereplők a hazugságokra és az igazságra? Úgy véltem, ez igen komplex téma, ezért nem akartam egyetlen regénybe belezsúfolni mindent. A Duplacsavar éppen ezért egy sorozat nyitódarabja, amelyben a két főszereplő először csak felsorakozik egymással szemben, egyik a jó, másik a rossz oldalon, és ismerkednek egymással. Arra próbálok ebben a részben választ találni, hogy miként viselkedik a főhős, ha az érzelmei szembekerülnek a racionális énjével. Egy mondatban így tudnám leírni a Duplacsavar fő mozgatószálát: Szív kontra józan ész – melyikre hallgatsz, ha az életedről van szó?



Számomra nagyon fontos a hitelesség, éppen ezért sok időt fordítok kutatómunkára. Cikkeket, összefoglalókat, ismertetőket olvasok, tanulmányozom a térképeket és a helyi szokásokat. Szívesen elbeszélgetek a történethez kapcsolódó témában járatos személyekkel. A kitalált történeteimet személyes tapasztalataimmal is gazdagítom, mint ahogyan a Duplacsavarnál is tettem. Ez a regény Klagenfurtban játszódik, ahol jómagam is hosszabb időt töltöttem. Az itt szerzett benyomásaimat használtam fel a történethez.



Orvosi tanulmányaimból is merítettem a regényhez. Egyik szereplő, aki a rossz oldalon játszik, egy bőrbetegségben, ún. vitiligóban szenved. Ennél a betegségnél hiányoznak a bőrből a festékanyagot, pigmentet termelő sejtek, de csak bizonyos területeken, e miatt éles határú, fehér foltok vannak a bőrön. A rendőrök ezeknek, a foltoknak a segítségével találják meg végül a tettest. A vitiligós fehér területek rajzolata pont olyan egyedi, mint az ujjlenyomat vagy a karon futó vénák rajzolata.



Az írás a mindennapjaim elengedhetetlen részévé vált. Az alkotás mellett igyekszem tovább képezni magam az írástechnika, valamint a könyvmarketing terén, hogy még jobban megfeleljek a jelen kor olvasói igényeinek és elvárásainak.


Még  egyszer köszönöm szerzőnek, hogy elmesélte. A könyvét itt tudjátok beszerezni, mint könyvben, mint ebookként is.


A könyveket itt tudod beszerezni:


Keresd az EZS és Szív- titkok könyvek honlapján és a nagyobb e-könyváruházakban!