2019. június 18., kedd

Rácz - Stefán Tibor: Mikrofonpróba (Szállj a dallal 1.)

~~~ Recenzió ~~~

Köszönöm Könyvmolyképző Kiadónak és Rácz – Stefán Tibor szerzőnek a lehetőséget hogy elolvashattam Mikrofonpróba (Szállj a dallal 1.) c. könyvét.  A szerzőtől már majdnem mindegyik könyvét elolvastam és nem hiába lett a kedvencem. Ez a könyv pedig szívemhez nőtt nagyon. Sokat gondolkodtam azon, hogy egybe írjam –e meg a véleményemet vagy külön. Végül úgy döntöttem külön, a második részt héten megírom majd nektek. 

Rácz - Stefán Tibor:
Mikrofonpróba
(Szállj a dallal 1.)Tartalom:

 Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.
Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?
Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.
Bunkó srácból is lehet álompasi?
Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.
Az első szerelem tényleg az utolsó marad?
A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.
De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?
Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.
Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…

Véleményem
5/5
  
Ez a könyv mindenkihez szól. Hozzám, hozzád és mindenkihez. Egy újabb történet, ami megérintett, elgondolkodtat, és végén rádöbbensz, mintha rólad mintáztak volna. A könyv olvasása közben eszembe jutottak az iskolás éveim. Miért nem voltak nekem barátaim? Bandák, akikkel sorozatokat, filmeket nézhettem volna velük. Vagy, ha csak beszélgetni akartam volna, ott lettek volna mellettem. Nem mindenki szerencsés, sajnos.

Nagyon bírtam Áront, Dávidot, Mátét, Hannát és Xiarát. Öten, akiknek nem arany életük van.
Áron és Dávid Szép Remények gimi túlélői. Mátét az anyja nevelte, míg koleszba nem költözött. Tele fájdalommal, keserűséggel és csalódással. Hanna, bátyjával költöztek Budapestről Balassagyarmatra. És Xiara, aki Kínai szülei elől és a származása elől menekül.

Mindnek meg van maguk tini gondjaik, ettől élethű és igazi ez a történet. Nem fikció, kitalált problémákról ír a szerző, hanem valós problémákról. Olyan problémákról, ahol mindennapos az iskolába. Diszkrimináció, kirekesztés, csúfolódás… De ez az 5 barát kitartanak egymás mellett. Olvasás közben eszembe jutott, hogy én is szerettem volna egy ilyen társaságban elvegyülni, barátokra szert tenni.

Mind az 5 barátnak meg van a maga problémájuk, de mikor Hanna elmondja, hogy mi történik a kollégiummal nem voltak rest összeállni, hogy megmentsék. Ha Hanna nem lenne, szerintem nem is tudták volna milyen az összetartozás, dolgozni valamiért.
Igazából Mátét tudtam szívemben zárni, mert nagyon sajnáltam, ami a kezével történt.  Jó néhány témát felhozott a szerző ilyen volt pl : anorexia (Dávid), homoszexuális (Áron) , alkohol (Máté) és cigányság (Rajmund és Patrik).
Ebben a történetben Rajmundot nem bírtam, nem tudom miért ilyen Dáviddal, amikor Xiarával kedves és aranyos. Kicsit kettős érzésem van vele kapcsolatban. Többieket bírtam, azt már nem, hogy Hanna összejött Patrikkal, holott Mátéval kellett volna, szerintem.
Mindenesetre ez a könyv nagyon tetszett, rövid idő alatt kiolvastam és a második részét is szinte egy nap alatt, arról holnap hozom a véleményemet. Szerzőnek pedig köszönet az filmes ötletekért. Meg fogom nézni mindenképp.

Viszont van egy momentum a dolognak. Áron és Dávid a Fogadj el! c. könyvből ismerhetitek, meg és Dávid szemszögéből meséli el, hogy dolgozza fel a traumát, fájdalmát és, hogyan marcangolja a lelkiismeret-furdalás. Áron pedig mindvégig mellette van, támogatja, hogy jobban legyen.

Kedvenc idézetek
A könyvet itt tudjátok beszerezniNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése