2020. május 31., vasárnap

Szénási Krisztina: Születésnap - (Egy ​parti, ahol minden megváltozik… )

~~~ Recenzió ~~~

Szeretném megköszönni, Erawan Kiadónak és Szénási Krisztina írónőnek, hogy elolvashattam a Születésnap c.könyvet. Ez a történet elgondolkodtató volt számomra és szívmelengető, hogy mint a 15 rokon egy helyre gyűjteni, noha nem mindenkinek volt szíve vágya ez a parti. 15 rokon, 15 történet és 15 gondolat, érzés. Erről szól ez a kis történet a Születésnap.

Szénási Krisztina:
Születésnap



Tartalom:
Egy ​parti, ahol minden megváltozik… 
Kivételes alkalom, ám messze nem példátlan. Összejön egy család, a rokonság apraja-nagyja, hogy együtt köszöntsék fel a Nagypapát a nyolcvanötödik születésnapján. De mi történik akkor, ha egy asztalhoz ültetünk két kamaszt, egy tökéletességre görcsösen törekvő édesanyát, egy kissé bohém művészházaspárt meg egy sikeres szoftverfejlesztőt? És még sok más, egymáshoz a alig-alig passzoló rokont. Ilyen színes kavalkád e jubileumi vendégsereg. Csoda-e ha ez az egyszerű együttlétnek induló, születésnapi köszöntő sorsfordítóvá válik többük életében? Pedig igazából nem is történik semmi különös. Vagy mégis?
Utazásra hívjuk az Olvasót. Nem egzotikus tájakra, hanem legbelsőbb gondolatainkba, érzéseink mélyére vezet az út. Nem kevésbé rögös, és járatlan út ez, mint messzi kontinensekre kalandozni, és talán épp annyi meglepetést tartogat. A könyvben egybeér jelen, múlt és jövő, mialatt a valóságban a történet eleje és vége között csupán pár óra telik el. És a nap végére már semmi sem olyan, mint amilyen előtte volt.


Véleményem
5/5

Nem is tudom, hol kezdjem. Adott ez a történet, mely épp születésnapi köszöntőre készülnek. S az egész család jelen lesz és a történetben szinte mindenkinek a gondolatait, érzéseit megismerhetjük. Két nőt nem igazán tudtam megkedvelni számomra önzőek, és csak magukkal vannak elfoglalva. Nando lóg ki kicsit ebből a színes forgatagból, igazából ő az igazi üde folt ebben a családból, meg esetleg Iza.
Az embernek nem mindennap van születésnapja, és olyankor elmélázik, hogy vajon mindent megvalósított, amit szeretett? Sikerült elérni a kitűzött célt? Boldog-e?
A rokonok között vannak fura és érdekes emberek. Van egy zsémbes nagynéni, jó életű unokatestó és kicsit sem kedves gyerekek, unokák, akik a telefonjukat nyomogatják a családi összejövetelen. 
Érdekes volt számomra olvasni a történetet, hiszen hiába nagy a rokonság nem mindenki ismeri a másikat. Mindegyikőjüknek meg van a maguk bajai, és ugye erre itt van a családi összejövetel a születésnap.
Igazából az ünnepelt gondolatai, érzései tetszett nagyon. Azt, hogy merte felvállalni korához képest, hogy szerelmes. Persze robbantott a nagy hírrel is.
Itt meg kell jegyeznem, miért gond, ha idős korára lesz az ember szerelmes? Szerintem a szerelem nincs korhoz kötve. Ugye? Mindenkinek joga van szerelmesnek lenni kortól függetlenül.
Viszont a történet végére, az ünnepség elmúltával mindenki igyekszik haza és a gondolataikba merülve, jönnek rá, hogy valójában mit is akarnak. S ezután mindenkinél valamilyen szinten változást hozott ez a mai nap, döntések születtek, tettekre váltották a terveiket.  Ez a történet a gondolataival, a tanácsokkal, az érzelmekkel hatja meg az olvasót, teszi érdekessé az egészet. Nekem ez nagyon jól esett a lelkemnek, tetszett ez az aranyos kis történet. Plusz pont az, hogy abszolút nem akart több lenni nem volt felesleges fellengzős mondatok.

Kinek ajánlanám? Azoknak, akik szeretik a kötetlen, könnyed kis olvasmányt. Igazi elmélkedős, szórakoztató kis történet


A könyvet itt tudod beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése