2020. június 17., szerda

Közös interjú Nagy Eszter és Tóth Gergely - ("Mivel mindig is nagyon érdekelt a történelem, mindenképpen ebben a zsánerben szerettem volna írni.")

Köszönöm, hogy elvállaltátok az interjú felkérésemet Nagy Eszter és Tóth Gergely. Kíváncsian várom a közös könyvetek megjelenését az Örök tűz (A Papnő) címmel.  Nagyon érdekesnek tartom a történetet, és hogy közösen írtatok egy könyvet.  S ráadásul az egyik legérdekesebb történelmi korról írtatok.


Kérlek, meséljetek kicsit magatokról! Mit érdemes tudni rólatok?
Eszter
Elsőként bemutatkoznék, Nagy Eszter író vagyok, 3 kicsi lány anyukája. Budapesten születtem, jelenleg Budaörsön élek. Mikor meg tanultam írni, 6 éves koromban megszületett életem első verse! Ez a szerelemről szólt, tekintve, hogy addigra ennek a témának már szakértője voltam.
Gyakorlatilag egész gyermekkoromban csak olvastam és írtam a verseimet, történeteimet. Már akkor magába szippantott a vidék hangulata, mivel rengeteg időt töltöttem nagyszüleimnél Tápiógyörgyén. Azok az érzések, hangulatok, illatok mind-mind a részemmé váltak. Ezeknek, az élményeknek a hatására írtam két mesekönyvemet „A barátság” és a „Régi idők karácsonya” címmel, majd 2019. májusában jelent meg első felnőttek készült történelmi-romantikus regényem az „Életünk harcai”. 
Gyermekkoromban kicsit különc voltam, amíg a kortársaim mesekönyvet olvastak engem jobban érdekelt Erzsébet királyné önéletrajza, Mata Hari élete vagy éppen Pompeii története. Kedvenc témám Egyiptom volt, általában ha készültem egy-egy hastánc fellépésre, igyekeztem olyan koreográfiát kitalálni, amivel kicsit visszavarázsolhatom ezt a számomra nagyon vonzó világot. Egy időre, szögre akasztottam a hasláncom és felmerült bennem a gondolata annak, hogy írni kellene ókor témában…

Gergely

Tizenkét éve tanítok történelmet Budaörsön egy általános iskolában, mellette három éve egy magániskolában, emellett az egyik áruházlánc raktárában hetente két-három alkalommal éjszaka árukat pakolok. Ezeken kívül az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola hallgatója vagyok. Feleségemmel és kisfiammal egy éve költöztünk Etyekre. Az írás mindig is foglalkoztatott, de soha se mertem belevágni. Eszternek köszönhetem, hogy végül mégis elkezdtem.
  
Hogyan került szóba a közös könyvírás? Kinek az ötlete volt a témaválasztás?
Eszter
Mivel mindig is nagyon érdekelt a történelem, mindenképpen ebben a zsánerben szerettem volna írni. Sajnos szembesülnöm kellett vele, hogy a tudásom nem elég egy komolyabb mű megírásához, ezért kéretem fel lektorálásra szerzőtársamat, aki történelem tanár és elég nagy tudással rendelkezik ókor témában is. A közös munka során derült ki, hogy nagyon jól ír és stílusban is teljesen egyformák vagyunk. Így végül közösen írtuk meg ezt a nem hétköznapi történetet. Az ötlet ugyan tőlem származott, de az ihletet Gergő egyik cikkének köszönhetem, ott olvastam először a Vesta szüzekről és szinte azonnal magam előtt, láttam a történetet.

Gergely
Eszter egy cikkemet elolvasta (a kettőből), és innen jött az ötlet. Kezdetben csak ellenőriztem, amiket Eszter írt, illetve tanácsokkal láttam el, hogy a korhűség megmaradjon

Hogyan kezdődött a közös ismeretség?
Eszter
A lányom történelem tanára lett idéntől innen jött az ismeretség.
Gergely
Eszter legidősebb lányának a tanára és osztályfőnöke vagyok, így az első szülői értekezlet alkalmával.


Mennyire volt nehéz közösen írni? Volt-e konfliktus vagy egyet nem értés a munka folyamán?
Eszter
Számomra sokkal könnyebb volt így dolgozni, mert együtt építettük fel a történetet, én vittem az érzelmi szálat, Gergő a cselekményt. Rengeteg időt és energiát spóroltam meg így, hogy a kutatómunka is kevesebb volt nekem. Egyikünk elindított egy gondolatmenetet, a másikunk folytatta és így tovább. Soha nem volt konfliktus, gördülékenyen haladtunk szerencsére.

Gergely
Soha semmilyen konfliktus nem volt, nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Kezdetben minden egyszerű volt, mígnem Eszter megkért, írnék-e neki egy csatajelenetet. Mire ő észbe kapott, már néhány fejezetbe belekontárkodtam, és mire én feleszméltem, már társszerző voltam.

Igaz, hogy most fog megjelenni az első közös könyvetek, de később is számíthatunk új kötetre? Vagy külön- külön alkottok tovább?
Eszter
Továbbra is szeretnénk együtt dolgozni.

Gergely
Egy trilógia van a fejünkben, aminek az Örök tűz az első része. A fogadtatástól tesszük függővé, megírjuk-e a másik két részt.

Mit szólt a kiadó, hogy közösen írtatok könyvet?
Eszter
Nagyon nagy szerencsém van a New Line kiadóval, teljesen rugalmasan kezelték a megváltozott helyzetet, amiért hálás vagyok!
Gergely
Úgy tudom, rugalmasak voltak.


Eszter neked mennyire volt könnyű vagy nehéz az ókori történelemről írni?
Bármennyire is szeretem ezt a témát, nagyon nehezen boldogultam, az eddigi talán legnagyobb kihívás volt számomra ezt megírni.

Gergely számodra milyen érzés, hogy neved a könyvön szerepel?
Nem igazán tudom szavakba önteni. Igazából még nem fogtam fel teljesen, de nagyon boldog vagyok, és nem számítottam rá.


Van  valamilyen rituálétok írás előtt? Szoktatok zenét hallgatni írás közben?

Eszter
Igen, én a témához hangulatban illő zenéket szoktam írás közben hallgatni.

Gergely

Először is, meg kell várnom, amíg a kisfiam elalszik, csak akkor tudok neki kezdeni. Az éjszaka mellett olykor hallgatok zenét, ami az adott részhez kapcsolódik, úgymint pörgős vagy éppen melankolikus. Lehet, bűn, de bevallom, olyan is előfordult, hogy egy pohár bort is elkortyoltam írás közben.


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése