2018. július 2., hétfő

Morgan Matson: Páratlan nyár

~~~ Recenzió ~~~

Szeretném megköszönni Álomgyár Kiadónak a lehetőséget, hogy egy újabb külföldi szerző könyvét olvashattam. Szívesen olvasnék még a szerzőtől hasonló történeteket. Igazán lebilincselő és vidám kis történet.




Morgan Matson: Páratlan nyár



Tartalom

Sloane kirángatta Emilyt a csigaházából és egy teljesen más életszemléletet mutatott neki. Életük legjobb nyarára készültek, amikor Sloane egyszer csak eltűnt és csupán egy listát hagyott maga után. 
A listán tizenhárom feladat szerepelt, amelyekre Emily amúgy soha nem vállalkozott volna. De mi van, ha a feladatok teljesítésével Sloane nyomára bukkanhat? 
Almaszedés éjszaka? Persze. Elég könnyűnek tűnik. 
Táncolj hajnalig? Miért ne? 
Csókolj meg egy idegent? Őőő… 
Emily belevágott a váratlan nyári kalandba Frank Porter segítségével (ami szintén váratlan volt), hogy teljesítse az összes feladatot. Ki tudja, mire jön rá a végén 
Meztelen csobbanás? Várj! Hogy mi?



Véleményem
5/5

Nagyon, de nagyon szégyellem magam, hogy mostanság nem olvasok ifjúsági regényeket. Pedig azok a legérdekesebb, legjobb történetek. Sok gondolat és érzések vannak egy történetben. Itt sem volt ez másként. Eleinte picikét nehezen indult be. Mint általában nálam az ifjúsági regényeknél. Nagyon érdekesen kezdődik az egész. Adott egy tini lány, aki nagyon félős. Kevés önbizalma van és csak a legjobb barátnője előtt, tudd igazán kibontakozni. De sajnos hirtelen eltűnik egyik napról a másikra. Emiatt szinte be pánikol, hogy most mi lesz. Hiszen eddig együtt töltöttek minden időt. Emily nincs hozzászokva, hogy egyedül maradjon.

„Bocsánat, hogy ha elegem volt abból, hogy az emberek sorra kisétálnak az életemből!”

Aztán eltelik pár nap, és levelet kap Sloanetól. Egy levél, mely tartalmaz 13 pontot. Egy listát, amit Emilynek végre kell hajtania. S talán ez a lista a 13 pont elvezett Sloanehoz. Végül sok hezitálás után elkezdte a listákat pontokban szedve, megvalósításnak. Ezzel a lista által  megismerkedett Collinssal, Frankkel és Dawnnal is. Szórakoztató és vicces történet, egy kis tanulsággal. Nagyon élveztem az olvasást. Igazán kellemes kikapcsolódást nyújtott. Szívesen olvasnék még a szerzőtől ifjúsági történeteket. Emily néhány hónap alatt végre kivirágzott és bátorságot merítve barátokat szerzet a nyáron. Az önbizalma helyre állt, és szerelmes is lett a végén. Titkon bíztam, hogy Frankkel jön össze.
Az egyik kedvenc jelenetem mindenképp Collins volt  amikor, megette a lónak való csemegét.

„- Matthew, add oda Emilynek a lócsemegét.
Collins lenyelte a szájában lévő falatot és riadtan ránézett.
- Mire gondolsz?
Dawn rámosolygott.
- Hogy Emily odaadja a lónak! A répát!
- Á - mondta Collins egy pillanattal később. - Mondhattad volna, hogy a lónak hoztuk. Azt hittem, mi esszük meg.
- Csak nem megetted? - kérdezte Dawn. Visszavette Collinstól a vászonszatyrot, és belenézett. - Az almát is? És hol vannak a kockacukrok?
- Csak nem azt akarod mondani, hogy még a kockacukrot is a lónak hoztuk? - hitetlenkedett Collins. - Ugyan miért enne egy ló cukrot?
- Nem hiszem el, hogy mindent megetted - mondta Dawn, és a fejét csóválta.
- Persze, hogy megértem! Miért mit kéne tenni a kockacukorral? - Collins egyre jobban felemetle a hangját. - Különben is, mióta nassolnak a lovak?”

Egy szóval ez a történet a barátságról, szerelemről, a bizalomról szól. Végig izgultam Emilyvel, hogy vajon meg tudja-e valósítani a 13 pontokat. S, hogy mit fog tanulni belőle. Pontról pontra egyre közelebb kerül ahhoz, hogy végre szabad legyen, és ne kösse gúzsba a pánik és a félelem. Merjen szabadabb lenni, és barátkozni merjen. Morgan Matson egy nagyon klassz könyvet hozott össze. Nyár legjobb ifjúsági regénye lehet idén.
Ezt a könyvet különösen 14 év felettiek és mindenkinek, aki szereti az ifjúsági regényeket, ajánlom nagyon.

Egyúttal én is kipróbáltam egy pontot a 13-ból. Aludj a szabad ég alatt! Készítettem is róla pár képet. Igazán izgalmas volt. 

Íme néhány kép, ahogy teljesítettem a 13-as pontot:







Ha beszereztétek Morgan Matson: Páratlan nyár c. könyvet és a listán szereplő 13 pont valamelyikét ki próbáljátok úgy  küldjétek el nekem a képet vagy az instagramra töltsétek fel ezzel a hashtagel #paratlankihivas. Hajrá , jó játékot nektek

A könyvet itt tudjátok beszerezni: