2018. július 30., hétfő

Sudár Balázs – Petkes Zsolt: A honfoglalók viselete (Magyar Őstörténet 1)

Könyv ajánló

~~~ Recenzió ~~~

Szeretném, megköszöni Helikon Kiadónak, hogy elolvashatom ezt a csodálatos és gyönyörű könyvet. Számomra fontos a történelem, a múlt, hogy másoknak is elmondhassam, meg mutathassam érdemes múltunkkal foglalkozni. Hiszen annyi érdekes és értékes történelmi dolgok derülnek kik.



Sudár Balázs – Petkes Zsolt: A honfoglalók viselete
(Magyar Őstörténet 1)



Tartalom:

A ​magyarok bejövetele, a Kárpát-medence meghódítása mindig is foglalkoztatta a magyar közvéleményt, első ismert történeti munkánk, Anonymus Gestája is ennek históriáját meséli el. Elődeink megjelenítése szintén hosszú múltra tekint vissza: a vezérek szerepelnek a 14. századi Képes krónika miniatúráin, Thuróczy művének fametszetein és a 16-17. századi főúri képgalériák olajfestményein is. E művek persze elsősorban koruk ízlésvilága szerint jelenítették meg a honfoglalókat. A múlt felé fordulás, a régiesnek tűnő viseletek ábrázolása a romantika idején kezdődött meg, de ez a múlt akkoriban még elsősorban a török időket jelentette. A kortársak, az arabok éppúgy, mint a bizánci görögök, gyakran töröknek – vagy legalábbis a törökök közül valónak – nevezték elődeinket. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, azt pillanatnyilag a kutatók sem tudják biztosan, de e szemlélők abban semmiképpen sem tévedtek, hogy a magyarok ízig-vérig sztyeppei lovasnépként jelentek meg a történelem színpadán. Ez pedig sok mindent meghatároz, például az öltözködést is.
A kötet, a Magyar Őstörténet sorozat első darabja, a honfoglaló elődök viseletébe enged betekintést úgy, hogy a megismerés folyamatába is bevonja az olvasót.



Sokat gondoltam azon, hogy miként mutassam be könyvajánlóként egy olyan könyvet, amit történelemről szól. A hazánkról és azon belül az őseinkről szól. A honfoglaló emberekről, akik a történészek, régészeti kutatások alapján derülnek ki, kik is ők valójában. Hogyan éltek, öltözködtek, milyen harci modoruk volt. Amikor kézhez kaptam Helikon Kiadótól a könyv sorozat néhány példányát arra gondoltam, hogy te jó ég mennyire keveset is a tudok az Őseinkről. S valóban, szinte alig tudok valamit is róluk. Pedig igencsak illene tudni. Ezért is tartom most a kezembe ezt a csodálatos könyvet, gazdagon illusztrálva Őseinkről képeket, régészeti tárgyakat és egyéb történelmi ereklyékről szóló képet, írások. 



A kötet első része, amit olvasok A honfoglalók viselete címet, viseli. Egy izgalmas és érdekes történelmi tényként és gyönyörű képekkel ábrázolva, keresve sem találhatnék jobb könyvet. Amit valljuk be számomra ez az első ilyen. Történelem engem mindig is érdekelt és izgatott, hogy vajon az emberek miként éltek, hogyan öltözködtek vagy milyen emberek voltak akkor. Ez a könyv A honfoglalók viselete első kötete jó példának mutatkozik, hogy meg tudjam miként is, öltözködtek az Őseink. Ha szereted a történelmet és kíváncsi vagy a múltra, az Őseinkre akkor ajánlom neked ezt a könyvet. 

A könyvet itt megvásárolni: