2018. augusztus 4., szombat

Sue Dylen szerző interjú

Nemrégiben olvastam Sue Dylen: A római szerető c. könyved. Nagyon tetszett és izgalmas volt számomra. Izgatottan várom a második befejező kötetet. De mielőtt megjelenne a könyv ezért készültem, egye interjúval veled. Köszönöm, hogy elvállaltad és válaszoltál a kérdéseimre.




1.   Mesélnél egy kicsit magadról? Hogyan jött az ötlet, hogy író legyél?

Harmincnyolc éves vagyok, a családommal Veresegyházon élünk. Van két gyermekem, egy nagylányom és egy lassan szintén kiskamasz korba lépő fiam. A férjemmel szeretjük a kihívásokat, így a családhoz tartozik még két kutya, egy macska, két tengeri malac és egy szárazföldi görög teknős is.
Soha nem volt olyan ötletem, vagy tervem, hogy író legyek. Utoljára talán általános iskolában. A magyar tanárom újságírót akart faragni belőlem, mert imádta az esszéket, amiket írtam. Marketingkommunikáció szakon végeztem a főiskolán, szóval még csak nem is bölcsész, hanem közgazdász diplomám van.
De hiszek abban, hogy az utunk mindig megtalál minket, és pontosan tudja, merre vezessen. Így az írás valahogy befurakodott az életembe. Mindig kinevetnek, amikor azt mondom, hogy A római szerető első ötven oldala a 105-ös buszon íródott telefonon, jobbára az Andrássy úton, a dugóban ücsörögve – de ez az igazság. Szóval nem terveztem, csak amióta az eszemet tudom, majd szétvetik a fejem a történetek. Egyszer az egyiket elkezdtem leírni… Kiadni végképp nem akartam, ha nincs a barátnőm, most is ”fiókban” lenne, a másik három elkészült regényemmel együtt.







2.   Jártál már Olaszországban?

Hogyne, persze! Ha létezik szerelem ember és földrajzi hely között, akkor Itália és én mély, visszavonhatatlan szerelmet érzünk egymás iránt! Rómában jártam először, majd még sokszor, mert ott vagyok igazán önmagam és teljesen gondtalan. Ma már térkép nélkül és a kezdeti hódolattal közlekedem az olasz fővárosban. De voltam már Toszkánában, Milánó vonzáskörzetét is bejártam. Nápolyban, Pompeiben. És szeptemberben teljesül az egyik legnagyobb álmom, mert Salerno-Amalfi partok-Capri túrát fogok tenni. Elárulom, ott anyagot is gyűjteni fogok a következő könyvemhez.

3. A római szerető című regényedet valós vagy kitalált események alapján jegyezted le?

Semmi sem valós a könyvben, az egész egy fikció. Kizárólag a helyszínek valósak, minimális kivétellel mind olyan, ahol én is jártam.


4.   A családod miként fogadta, hogy könyvet írsz?

Azt kell, mondjam, hogy szegények már nem nagyon lepődnek meg, ha kitalálok valami őrültséget… A gyerekeimnél még csak-csak érthető. De fogalmam sincs, hogy a férjem hogyan bírja! Az egyik percben még a bablevest kavargatom, a következőben pedig bedugott füllel könyvet írok. Ő mindig jobban hisz bennem, mint én saját magamban, bármiről is legyen szó. Én ezt fordítva biztosan nem bírnám. Pont azt szeretem benne, hogy stabil, kiszámítható és következetes. Míg én kiszámíthatatlan vagyok, örök álmodozó és nyughatatlan. Egyszóval elfogadta, támogatja és töretlenül, hisz bennem.



5.  A második kötet után tervezel új regényt? Ha igen, miről szól?

Augusztusban már a szerkesztő dolgozik A római szerető második részén, utána frissen megy is nyomdába. De készen van a harmadik regényem is, „A rosszfiú” címmel. Egy visszafogott, alaszkai kisvárosban élő tanárnőről és egy kolumbiai drogkartell vezetőjéről szól majd a könyv. Itt is a szerkesztés és a borító van még hátra. Az idei évbe sajnos már biztosan nem fog beleférni, az idő szűke miatt.


6.   Mivel tudod inspirálni magad, hogy jobb történetet írj?

Próbálok úgy élni, hogy élvezzem az életet, és ne csak túléljem. Hogy ez mennyire inspirál, vagy támogat az írásban, nem tudom. Azt hiszem a legnagyobb motiváció a visszacsatolás. Amikor az éjszaka közepén üzenetet kapok az egyik olvasómtól, mert végzett a könyvemmel, és meg akarja írni, hogy mennyire tetszett neki. Az olvasók véleménye és szimpátiája mindennél többet jelent.

7.  Van kedvenc íród, könyved?

Nem igen tudnék választani. Anyu is imádott olvasni, nekem sem volt nagyon más választásom, mint követni őt. Az a gyerek voltam, aki tényleg kiolvasta az összes kötelező olvasmányt, egyetlen kivétel az Odüsszeia volt. Talán legnagyobb hatással Az aranyember volt rám. A kis herceg is iszonyúan mellbevágott, amikor felnőttként, a gyerekeknek olvastam újra. De volt Robin Cook, Agatha Christie, Szilvási Lajos, Vavyan Fable korszakom, ilyenkor falom egy-egy író könyveit. Mostanában kortárs írós korszakom van, rengeteg zseniális könyvet olvastam a „sorstársaimtól”.

8.   A történeteidben van kedvenc jeleneted?

Nem jellemző, mindig kritikus szemmel olvasom, amit leírtam. De A római szerető teljes egészében különleges számomra, hiszen az első volt, és ez a pozíciója ugye mindig meg fog maradni. De A rosszfiúban is van sok, számomra kedves rész, a férjem szerint pedig az a legjobb, amit eddig írtam, mert ő már előolvasó volt természetesen.

9.   Melyik jelenetet volt a legnehezebb megírnod?

Több ilyen is volt. Amy elrablását (A római szeretőből) teljes egészében láttam magam előtt, az egyik legnagyobb félelmem, ahogy a legtöbb szülőnek. Remegett a kezem írás közben. A rosszfiúban meg kellett „ölnöm” az egyik számomra kedves szereplőt, őt megsirattam. Sok olyan részlet van, amelyek érzelmi zűrzavart okoztak bennem.
  
  


10.    Mit üzennél a kezdő szerzőknek?

Én? Nem hiszem, hogy ott tartok, ahol tanácsokat kellene osztogatnom. Talán tíz év múlva, pár tízezer eladott példányszám után! Hiszem, hogy aki írni szeretne, mert örömet okoz neki, esteleg a környezetének is, az írjon. Mindegy, mi lesz belőle. Számomra kizárólag az írás iránti szeretet és alázat a járható út. Önmagunkat és mindent beleadva kell végezni a munkát. Azt, hogy ez mire elég, kizárólag az olvasó döntheti el!

Még egyszer köszönöm Sue Dylen szerzőnek. 


A könyvet itt tudjátok beszerezni: