2018. június 22., péntek

P. Owl: A popfesztivál, ahogy azt nem csak képzeltük

Szeretném megköszönni Underground Kiadónak a lehetőséget és P.Owl szerzőnek is, hogy elolvashattam ezt a könyvet. Igazán egyedi és különleges történet.


P. Owl: A popfesztivál, ahogy azt nem csak képzeltük




Tartalom:

Ez a kötet a Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról című mű részletes és illusztrált feltárása. Abba a bohém és szertelen világba kalauzolja el az olvasót, amelyet Déry Tibor nem győzött szimbólumokkal betakarni. De nem azért, hogy elfedje, hanem hogy felöltöztesse és megmutassa. A különböző fejezetek a karakterek mélyelemzése és a valóság fikcióval való összevetése mellett azt is taglalják, hogy mely társadalmi rendszerek alkotják azt az óriási káoszérzést, amit a fesztivál keretez. A rajzok kiválóan hangsúlyozzák a metaforákat és a pszichedeliát. A szerző átfogóan ismerteti a remekmű színpadi változatát, régi és mai vonatkozásait, fogadtatását. Így válik ez a könyv az irodalom, a történelem, a zene és a színház csodálatos elegyévé.


Véleményem:
5/5

Pár hete kaptam meg  a könyvet, igazából fogalmam nem volt mi lesz ebből. Hiszen nem nagyon olvastam ehhez hasonló könyvet, esszét. Ez a kötet a Képzelt riportól szól és Déry Tibor korabeli irásairól, történeteiről.
Igazán érdekes volt elolvasni, hogy alakult ki a  popfesztivál, kik játszottak 60-70 -es években. A szerző különböző fejezetekben taglalta az akkori eseményeket a hippi élet, popfesztivált és a társadalmi rendszert. A könyvben szó esik arról, hogy melyik fesztivál volt, ami elindította az egészet. Monterey Popfesztivál (67’)Woodstock (69’) és Altamont (69’ tele).
A könyv különlegeségét az adja, hogy rajzokkal van illusztrálva egy - egy fejezet. Nagyon tetszett és illet a fejezetekhez. Hippi életről nem sokat tudok csak annyit, amit épp a tv-ben illetve más könyvekből olvastam. Vagyis nagyon keveset. Úgy képzelem el azt az évet, amikor útjára indult a Hippi mozgalom, mint szabadság, szeretet és szerelem, mintha akkor fedezték volna fel. Ez a fesztivál nem csak a zene, de az összetartozás jelképévé vált. Részletesen lett taglalva a könyvben, hogy egy fesztiválon mi történt illetve történhetne. Bemutatja, hogy nyugati világ milyen volt akkor, hogyan éreztek az emberek, miként tudták feldolgozni világháború sújtotta fájdalmat, nehézségeket.
A történetben József nevű férfi elindult, hogy megkeresse Esztert, a feleségét. Utjain, során sokat lát és tapasztal mielőtt az út végére ér. Egy – egy fejezetben visszaköszönnek Déry mondatai és gondolatai a világról és akkori történésekről.
Azoknak ajánlom, akik elolvasták Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról c.könyvet. Mert igazából, ebből ered A popfesztivál, ahogy azt nem csak képzeltük…. Sajnos nem tudom úgy megírni, hogy ne legyen spoiler benne. Vagy lényeges dolgot nem említsem meg. Viszont azt megírhatom, hogy nagyon tetszett és könnyű volt elolvasni.

„ A regényben Déry feltehetően nemcsak a világgal, hanem önmagával is elszámol. Számomra ez a regény nemcsak társadalomkritika, filozófia regény, hanem az ő személyes utazása, afféle pszihés öngyógyítás, amit gyakorlatilag saját magán hajt végre.”

A fenti két mondattal egyet tudok érteni és ez jellemző a könyvre. S egyben egy utolsó mondat, ami még jobbá tette a történetet.

„Vagyunk tehát, akik vagyunk, s maradunk, akik mindig is voltunk. Emberek”

Egy szóval köszönöm a szerzőnek, hogy lehetőséget kaphattam, hogy elolvassam ezt a történetet. Vétek lenne kihagyni. Olvasónak pedig ajánlom a könyvet.

A könyvet itt tudjátok megvásárolni: