2018. november 11., vasárnap

Hogyan készül egy könyv, történet? Katie Francoise

Hogyan készül egy könyv, történet? következő rovatában Katie Francoise szerző fogja nektek elmesélni, miként alakul egy történet, könyvvé. Szerzőnek jelenleg 4 könyve jelent meg az elmúlt időszakban. A szerző megjelent kötetei: Utolsó. Esély, Egy igaz szerelem, A harag ébredése (Bosszú 1.)Halálos vonzódás (Bosszú 2.)

A könyveket Álomgyár Könyvesboltjában megvásárolhatóak. Köszönöm Katie-nek, hogy elmesélte, hogyan is készülnek a könyvei.


1. Hogyan születik meg egy történet? Van esetleg ihlet, ötlet vagy inspiráció?


Nekem soha nincs egy kialakult egész történet a fejemben. Ahogy haladok az írással úgy formálódnak a szálak, a karakterek, és hagyom, hadd forrja ki magát. Ihlet az mindig kell, hogy legyen, szerintem nem jó ha valaki erőlködik az íráson. Inspiráló lehet egy zeneszöveg, egy dallam, vagy csak a mindennapokban látott dolgok, akár az utcán is. Legalább is nekem, ezek szoktak segíteni.



 2. Az írást megelőzi-e a kutatómunka, ha igen, mennyiben folyik bele a munkába? Mennyire lesz hiteles az adott sztori? Illetve kell-e annak lennie?

Kutatómunka az elengedhetetlen. Van, hogy hosszú hetekbe telik, mire minden apró kis részletnek utána jár a szerző. Én, nem csak az írás előtt, hanem közben is folyamatosan bújom a netet és a könyveket. Jelenleg is folyamatosan kutatok, pedig már majdnem befejeztem a történetet. Sőt, igazából az ellenőrzésnél, az újra olvasásnál is folyamatosan ezt teszem. A hitelesség számomra fontos, hiszen az olvasókat is az fogja meg elsőre, és csak aztán maga a történet. Egy könyv lehet nagyon jó, de ha nincs úgy megírva, hogy az olvasó elhiggye, amit olvas, akkor nem is fogja lekötni, és csak félreteszi a regényt.


3. Műfajonként mennyire nehéz egy regényt megírni? (Pl. romantika, thriller vagy ifjúsági irodalom)

Nagyon jól kell ismerni azt a műfajt, amit az író választ a készülő regényének. Minden stílusnak más az úgymond védjegye, amit bele kell tudni szőni a történetbe.


4. Általában egy történet mennyi ideig íródik? Mi kell ahhoz, hogy jó legyen?

Ez attól is függ, hogy mennyi ideje van az írónak. Aki munka mellett alkot, annak nehezebb. Viszont az tény, hogy a jó munkához idő kell! Nem szabad elkapkodni, csak azért, hogy minél előbb megjelenhessen. Én, most egy egész évet hagytam ki, csak azért, hogy legyen időm a lehető legjobb kéziratot leadni majd a kiadónak.


5. Kik láthatják először a kéziratot? Kik olvassák elsőként, illetve kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg alakulásába?

Nekem eddig a barátnőm illetve a nővérem láthatta elsőnek a kéziratot, továbbá ők voltak azok, akik tanácsaikkal segítettek. Jelenleg egy külsős lektorral dolgozom együtt, és, majd ha elkészültünk, beküldöm a kiadónak, ahol elolvassák a történetem. A kiadó az, aki beleszólhat mielőtt véglegesen, elkészülne a kézirat.


Köszönöm a lehetőséget valamint a kérdéseket! Remélem, lesz még alkalmunk beszélgetni!


 A könyveket itt tudjátok beszerezni: