2018. november 15., csütörtök

Hogyan készül egy könyv, történet? Veda Sylver

Ezúttal, Veda Sylver szerzőt kérdezgettem egy interjú keretébe, hogy miként készül egy könyv. Nagyon köszönöm, hogy elvállalta és elmesélte. A szerzőnek jelenleg Törékeny boldogság c jelent meg.  Ahol Gyémántfelhő Kiadó oldalán szerezhető be.



1. Hogyan születik meg egy történet? Van esetleg ihlet, ötlet vagy inspiráció?

Folyamatosan, rengeteg ötlet kavarog a fejemben, néha elég csak egy dal, egy személy, vagy egy szituáció és máris elindul valami. Utána először a történet vázát építem fel, honnan hova szeretnék eljutni, és utána töltöm ki tartalommal

2. Az írást megelőzi-e a kutatómunka, ha igen, mennyiben folyik bele a munkába? Mennyire lesz hiteles az adott sztori? Illetve kell-e annak lennie?

Ez történettől is függ szerintem. Az érzelmeket talán csak megélni kell, hogy át tudjuk adni, viszont számomra fontos a kutatómunka, hogy amiről írok, az valósághű legyen, természetesen nem tény és adatszerű, de ne írjak valótlanságot.

3. Műfajonként mennyire nehéz egy regényt megírni? (Pl. romantika, thriller vagy ifjúsági irodalom)

Én nem hiszem, hogy ez ezen múlik. A műfajt mindenki maga érzi, és nem eldönti, hogy abban akar írni, hanem ez magától jön, mert valamiért az áll hozzá közel. A nehézség nem ettől függ.




4. Általában egy történet mennyi ideig íródik? Mi kell ahhoz, hogy jó legyen?

Hű, hát nálam sajnos a mostani nehezen megy. És ennek egyetlen oka van, az idő hiánya. Frusztráló érzés, de mivel tényleg nem rajtam múlik, nem tudok vele mit kezdeni

5. Kik láthatják először a kéziratot? Kik olvassák elsőként, illetve kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg alakulásába?


Van pár előolvasóm, és köztük is pár, akinek adok a véleményére, meglátására. Elgondolkodom, hogy vajon azt adtam át, azt érzik, amit szerettem volna, vagy esetleg javítsak valamit. Illetve, nyilván akiknek a legnagyobb beleszólása van ők a szerkesztő és a kiadó.


A könyvet itt tudjátok megvenni: