2018. november 12., hétfő

Hogyan készül egy könyv, történet? E. M. Miller

Újabb szerzőt sikerült interjúra felkérnem, ezúttal Márton Éva, azaz E. M. Miller szerző, aki Az Örökség c. könyve jelent meg 1 éve. Tőle kérdezgettem, hogy miként készül a könyve, története. Fogadjátok szeretettel az interjút!



1. Hogyan születik meg egy történet? Van esetleg ihlet, ötlet vagy inspiráció?

Vannak bizonyos történeteim, ami ihlet és inspiráció alkotott meg, s vannak olyan történeteim, amik egyszerűen kipattannak a fejemből.  Például a legelső sci-fi történetemet, a Ködön túlt az időjárás ihlette, pontosan három évvel ezelőtt. Sűrű ködben jártam hajnalok hajnalán dolgozni, ami kissé félelmetes volt, s bevillant az ötlet, hogy sci-fi történetet kell a ködből írni.  Alig vártam, hogy hazaérjek, s felvázoljam a történetet, a szereplőket, s év végén landolt első blog történetként a blogon.  Régen füzetbe jegyzeteltem és így születtek meg a történeteim, de ez mára megváltozott. De elég egy szó, mondat, zene, viselkedés, kép, s már be is indul a fantáziám egy következő történet megírásához.

2. Az írást megelőzi-e a kutatómunka, ha igen, mennyiben folyik bele a munkába? Mennyire lesz hiteles az adott sztori? Illetve kell-e annak lennie?

Hogyne! Nélküle nem is lenne lehetséges, hogy a történeteim megszülessenek.  A legtöbb kutatást a misztikus és sci- fi történeteim kapcsán végeztem.  Főleg a vámpírokkal kapcsolatban kutattam a legtöbbet, illetve azután, hogy megyeszékhelyünknek állítólag volt egy vámpírja.  De nem hagytam abba, folytatni fogom a kutatást a „vámpír” után, hogy kiderüljön az igazság. Vagy a sokak kedvence az Üzenet a túlvilágról című paranormális történetem kapcsán is olvasnom kellett. A haldoklás és a halál folyamata, testen kívüli állapotról, szellemvilágról. Az itt „ragadt” szellemek, hogyan és miként veszik fel a kapcsolatot az emberekkel.  Főleg történész hallgatóként tudom, mennyire fontos a dolgok utáni kutatás.



3. Műfajonként mennyire nehéz egy regényt megírni? (Pl. romantika, thriller vagy ifjúsági irodalom)


Misztika és a sci-fi világában alkotok.  Kezdő író koromban hamar írtam a történeteket, hogy minél hamarabb olvassák az olvasók, és hibát hibára halmoztam, nem is foglalkoztam vele, mert azt hittem úgy tökéletes.  De  tudom, hogy mennyire nehéz megírni/ átírni egy regényt, történetet. S igyekszem elkerülni azokat a hibákat, amiket kezdő íróként vétettem. Nagyon nehéz megírni egy történetet. Első körben magát a történet alapját vázolom fel, hány fejezetes legyen, fejezeteként hány részből álljon, névadás, a szereplők küllemének és tulajdonságainak leírása következik.  Ez az alapja minden egyes történetemnek. Kivéve a sci-fi történeteimnek. Az egy kicsit más.  Húzósabb. Idegen lények fajtáinak kitalálása, a galaxisok, bolygók leírása, mind nagyon fontos. Hogy nézhetnek ki, milyen légkör található rajta, milyen a bolygó felépítése, hogyan közlekednek, milyen álcásokat és kommunikációt használnak.  És a legnehezebb: nevet adni nekik. Általában csillagrendszerek, vagy bolygók után adom számukra a nevet.   Bár az egyik galaxist a számítógép márkája után neveztem el.

4. Általában egy történet mennyi ideig íródik? Mi kell ahhoz, hogy jó legyen?

Mint írtam, hogy kezdő író koromban elég gyorsan írtam a történeteket, hogy minél előbb kikerüljön az oldalra. Mára ez megváltozott. Szépen lassan írom a fejezeteket. A munka és a tanulás mellett most sokkal lassabban, de mindig igyekszek hétvégeken írni, hogy hamar kikerüljenek a fejezetek. Egyszerre két történetet is írok, hol egyiket, hol másikat írom.  Ezeket a történeteket még januárban kezdtem el írni, és valószínű, hogy jövőre is íródni fognak.  Igazából ezen még nem gondolkodtam. Szerintem egy alaptörténet, mindenképp fontos, hogy jó legyen a történet, a jól kidolgozott karakterek is fontosak és egy kezdet.




 5. Kik láthatják először a kéziratot? Kik olvassák elsőként, illetve kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg alakulásába?

Mivel a történeteim első sorban blogtörténetnek készülnek, így legelőször az olvasó találkozik a történetemmel.  Vannak lelkes olvasóim, kik beleszólnak a történeteim alakulásába, formálásába, s megmondják a tuti a történetről. Hiszen az olvasók véleménye a legfontosabb.

Köszönöm szerzőnek, hogy elvállalta az interjút. 

A könyvet itt tudjátok beszerezni Az Örökséget