2018. november 18., vasárnap

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! Berkes Blanka Írónő

Ismerjük meg közelebbről a szerzőket! következő interjú alanyom Berkes Blanka írónő. Írónőnek jelenleg Underground Kiadónál jelent meg a könyve Fera és tündérvilág címmel. Fogadjátok szeretettel, tartalmas beszélgetést Blankától és tőlem. Bízom benne, hogy még jobban meg ismerhetitek közelebbről a szerzőket. Köszönöm Berkes Blankának, hogy válaszolt a kérdéseimre. Amint lesz lehetőségem, beszerzem majd kötetet. Addig is az interjú alatt fogjátok találni, hogy hol lehet megvásárolni a könyvet.



1. Mesélj magadról kicsit? Mit lehet tudni rólad?

1984. 02. 28-án születtem Székesfehérváron.
A gyermekkoromra visszaemlékezve gyakorlatilag elmondhatom, hogy igazából sohasem voltam gyermek.
Lajoskomárom a szülőfalum. Ez a település Fejér megyében található körülbelül 3000 főt számláló község.
Egész pici koromig vissza tudok emlékezni és sajnos a mai napig, nem tudtam átlépni azt a lelki fájdalmat, amit nem más okozott, mint édesapám édesanyja. Tehát az apai nagyanyám.
Gyakorlatilag eltiltatott édesanyámtól.
Csupán, azért mert a kezdetektől fogva gyűlölte őt. Az ok pedig nem volt más, mint az, hogy nem vallottak egy nézeteket. Így természetesen édesanyám és édesapám házassága megromlott majd mindketten az alkoholba fojtották a bánatukat.
Az alkoholizmust és az azzal járó áldatlan állapotokat mindennap láttam.
Tanúja voltam vitáknak, veszekedéseknek és verekedéseknek is.
Öt éves voltam, amikor az öcsém megszületett. Egy ideig úgy látszott rendeződik a házasságuk, de nagymamám tett afelől, hogy mindenféle pletykákkal befolyásolja édesapámat. Ez természetesen sikerült is neki. Ekkor édesanyám még jobban a pohár fenekére nyúlt és nagyon sokszor volt olyan alkalom, hogy jómagam láttam el az öcsémet. Igen mindezt csupán 5 évesen.
Hogy hogyan sikerült?
Kilestem anya, hogyan készíti el a tápszert és mindig ott voltam a pelenkázásnál is.
Tehát ezeket, a feladatokat el tudtam végezni, amiről senki sem tudott.
Ahogy nőtt az öcsém én annál kevésbé tudtam ellátni, és mindig babakocsiba ültettem és elvittem az apai nagymamámhoz, hogy: “- Apa és anya fekszenek az ágyban, mert teleitták magukat borral, sörrel és nem tudom, mit kell tenni egy 2-3 éves gyermekkel.”
Ekkor aztán nagymamám színre lépett és apámat befolyásolván, aki az alkoholizmus végett egy időre el is veszítette a munkahelyét és a szülői házba való költözésre, buzdította.
Még mielőtt az egész válási procedúra elkezdődött volna a nagymamámhoz, költöztünk. Az akkor 3 éves öcsém, apám és én.
Tehát 8 éves koromtól 17 éves koromig a nagymamám nevelt.
A gyermekkorom ott sem teljesedhetett ki, mert minden nap volt feladatom. Kezdve a reggeli beágyazástól a felmosásig, nap, mint nap.
Tavasszal és nyáron a kertben kellett segítenem és gyakran volt olyan, hogy ha valami nem tetszett a nagymamámnak, akkor akár ok nélkül is pofonokat kaptam.
Volt, hogy seprűnyéllel és fakanállal.
Amikor sírni kezdtem a bántalmazás miatt dupla adagot, kaptam.
Mellette minden áldott nap el kellett viselnem az érzelmi bántalmazásokat is mert állandóan az általa gyűlölt anyámat szidta.
Azt tudatosította bennem, hogy nem kellünk anyámnak.
Elhittem, mert sosem látogatott meg. Az iskolában, sem és amikor láttam az utcán akkor inkább átment a járda túlsó felére és mindent elhittem, amit a nagymamám mondott.
Nagy nehezen de elfogadtam, hogy anya lemondott rólam és nincs szüksége rám.
Amikor nagyon hiányzott akkor felmentem egy gazdasági helység padlására és ott a kiscicámnak elpanaszkodtam a bánatomat.
Tulajdonképpen ezeket, az életeseményeket építettem bele Fera és a tündérvilág I. kötet Különleges varázserő című regényembe.
A sok- sok negatívum, ami érzelmileg tulajdonképpen már gyermekkorban tönkretett mindenben megakadályozott.
Sosem játszottam az iskolástársaimmal csapatjátékokat és még barátnőm sem volt, mert inkább meghúzódtam egy sarokban egyfolytában arra gondoltam, hogy miért nem kellek anyámnak. Mit tettem, hogy ne kelljek neki. Így telt a gyermekkorom. Időközben apámnak lett egy élettársa, akivel a mai napig együtt él.
Csupán 18 éves voltam, amikor megismertem gyermekeim apját és tulajdonképpen belesodródtam, vagy fogalmazhatok úgy is, hogy inkább elmenekültem valami biztos pontot keresni és így költöztem Dégre ahol most is lakom. Mindenféle szerelem érzése nélkül belementem egy gyakorlatilag élettársi viszonyba. Akkor úgy gondoltam ez a leghelyesebb, amit tehetek. 2002- ben ismerkedtünk meg.
Nos! Akkor fordult az egész helyzet a másik oldalára, amikor nagymamám csontrákban meghalt 2008. február. 12- én.
A sors fintora, hogy 2008. február 13-án kiderült, hogy állapotos vagyok és az év szeptember 13-án megszületett a lányom Blanka Julianna.
Természetesen a szülés előtt egy multicégnél dolgoztam és ezt megelőzően lakáshitel keretében vettünk egy kis nyeregtetős parasztházat, amit A-Z- ig fel kellett újítani.
A házat kulcsra, készre újítottuk fel és akkor váltunk “igazi családdá” amikor a lányom a világra jött.
Később kiütköztek a problémák, de valahogy rendeződött az akkor már házasságunk.
A gyes lejárta után visszamentem dolgozni a multicéghez.
A lányom apja szinte sosem volt itthon, hiszen a foglalkozása vadőr. Mivel szinte alig találkoztunk így probléma sem volt.
Egy idő után azonban újabb gyermeket vállaltunk és 2016- ban megszületett a kisfiam Benjamin.
Mindig is szerettem írni és Benike születése után, elkezdtem először szóban esti meséket kitalálni a lányomnak, mivel nehezen aludt el és az akkor még csecsemő kisfiam miatt, muszáj volt korán estét csapni. Ez a napirend még most is fennáll. Este 18: 00 fürdés ezt követően vacsora és legkésőbb 20: 30 - kor villanyoltás.
Ahogy növekedett a kisfiam több időm lett és létrehoztam az első regényemet.
Legelőször T. Kovacsics Arankának mutattam, meg aki nagyon bíztatott arra, hogy nagyon jól sikerültek a fejezeteim és érdemes kiadnom a könyvem.
Ezt követően minden napbírtam egy - egy rövid kis fejezetet, amit kiszíneztem mitológiai lényekkel és érdekes fordulatokkal. Amikor készen lett a regény 2018.12.11-én az Underground Kiadó gondozásában megszületett harmadik gyermekem, azaz Fera és a tündérvilág első kötet Különleges varázserő alcímet viselvén.

A második kötet is készen van, ami a Fera és a tündérvilág második kötet Az elveszett Follion nyomában fog napvilágot látni.
Jelenleg egy Zárt ajtók mögött című pszichothrillert írok, amiből már csak 8 fejezet van vissza.
További terveim közt szerepel egy megható és egyben tanulságos ifjúsági fantasy regény, aminek Angyali segítő lesz a címe.
De! Hogy az érdeklődést fenntartsam tartalmat, nem közlök egyik regényről sem addig, amíg azok nyomtatott formát nem öltenek, és világra jönnek.


2. Miért pont Berkes Blanka az írói neved?

Berkes Blanka az eredeti nevem, tehát ez a hivatalos magánéletben is viselt nevem.
Tehát nem kellett művésznevet kitalálni.
Már csak, azért sem mert az akkor számomra valaki más lenne.
Ennek értelmében minden regényemben teljesen önmagamat adom és adhatom.



3. Hogyan kezdted el az írói pályát?

Mindig is szerettem magam írásban kifejezni, így amikor a lányom Blanka elkezdett félni a sötétben akkor jutottam el arra a pontra, hogy - mint már említettem az esti rutin nálunk korán kezdődik- saját meséket találtam ki esténként.
Később pedig kézzel fogható volt életem első regénye.


4. Írásod célja..

Nyilván arról álmodozom, hogy az írás ne csak mellékállás legyen, hanem főállásban tudjam csinálni az általam oly ‘ szeretett művészetet.
Célom az, hogy minél több emberhez eljusson a műveim mondanivalója . Legyen az gyermek vagy felnőtt , férfiak és nők egyaránt szeressék.


5. Családod miként fogadta el, hogy ezen a pályán indultál el?

Tulajdonképpen azt gondolták, hogy az írás egy hóbort és természetesen lila gőzük nincs az egész műalkotásról annak nehézségeiről, műfajairól, nyelvtani követelményeiről és örömeiről sem.
A könyvem megjelenésekor a lányom örült a legjobban és ő gyermek létére rettenetesen büszke rám.
Édesanyám fejezte még ki gratulációját és örömét, valamint a legjobb barátnőm Kovács Ilona is határtalanul örült velem együtt.
Ezen kívül senki nem mondta a környezetemben, hogy: Gratulálok, tényleg letettél valamit az asztalra, ami örök és maradandó.


6. Tervezel-e új könyvet kiadni, ha igen mesélsz róla?

Bizony tervezek.
Fera és a tündérvilág II. kötet/ Az elveszett Follion nyomában
Ez a mű teljesen készen van, és azt mondhatom irtó szerencsés, vagyok, mert ez már egy külföldi kiadó tulajdonát képezi. Tehát írói nyelven kifejezve: FELFEDEZTEK
Nyilván innentől fogva olyan műfajú könyvet kell írnom, amire a piacnak szüksége van.
Amit épp most keresnek az emberek.
De ennek elenére is megtalálom benne az örömöm, mert van egy célközönségem, és már most vannak maximálisan elégedett olvasóim.
Valamint jelenleg egy pszichothrilleren dolgozom. A regény címe Zárt ajtók mögött
Nos, ebből a regényből már csak nyolc fejezet van hátra és utána forgalomba is kerülhet.
Ezt a művet azért írom, mert kicsit kutakodtam műfajok iránt és állítólag ez az egyik legnehezebb műfaj, amivel író csak találkoztak.
Bagyon sok kritériumnak meg kell, feleljen. Már önmaga a műfaj is, mint pszichothriller azt jelenti, hogy folyamatosan fenn kell tartani a feszült hangulatot az egész műben. Gyakorlatilag minden párbeszédben és fejezetben hozni kell a szintet, hogy az olvasóban feszültséget keltsen, ne tudja letenni a könyvet, és mellette ott van a thriller , mint borzongás.
Nyilván élethűnek kell lennie, mert a horror annyiban különbözik, hogy az egy teljesen fiktív történet, amiben inkább a rengeteg vér kapja a főszerepet.
A pszichothriller pedig bárkivel megtörténhet. Gondolok itt mozifilmekre is például Gwen Araujo, Mit ér egy élet, Másvilág és még sorolhatnám mind- mind megtörtént eseményekre, épül, és bizony ott van a toppon köszönhető a stábnak és a rendezőnek.
A másik! Még egy követelménye van, mégpedig az, hogy a pszicho szóból kiindulva kell lennie benne egy mások számára kifogástalan viselkedésű embernek, aki (jelen esetben )ha maga mögött bezárja az ajtót, és aminek titkait csak a négy fal őrzi, akkor mutatja ki igazán elmeháborodottságát, megszállottságát, mindezt természetesnek veszi addig, amíg le nem bukik egy apró hibát ejtvén. A legutóbbi pszichothriller amit láttam az John Crammer esete volt. Tipikusan kívülről jófiú, páratlan intelligenciával rendelkező ember, aki sorban szedte áldozatait, ami Amerikában meg is történt. Erre alapozta a filmkészítő ipar a mozifilmet.
De azért megmaradok a light-osabb formációnál és például százszor, jobban szeretem nézni a Nicole Kidman által alakított főszerepet a Másvilág című elég elismert mozifilmben.
Számomra tökéletes kikapcsolódást nyújtott, mert a végére hagyták az úgynevezett csattanót, ami értelmet ad az egész filmnek.


7. Vannak-e további terveid?


Sok-sok tervem van.
A félig kész Zárt ajtók mögött után egy újabb fantasy-val kedveskedek olvasóimnak.
A regény címe: Angyali segítő
Ez egy családi regény lesz. A tartalma nyilván szerzői titok, de ezúttal sem fognak csalódni bennem a már meglévő olvasóim és ezt a kört szeretném minél tágabbra fejleszteni, hiszen ahogy említettem az lenne az igazi áttörés mind a magánéletemben és mind, pedig a karrieremben, hogy azt csinálhassam, amit igazán szeretek: ÍRNI



A könyvet itt szerezhető be:



Köszönöm az interjút kedves Ágnes!
Szívélyes üdvözlettel: Berkes Blanka írónő