2018. november 4., vasárnap

Hogyan készül a könyv, történet?

Pár napja vonaton utazva jutott eszembe egy téma, Hogyan készül a könyv, történet? , igazából nem gondolkodtam sokat rajta, hanem egyből kitettem az oldalra, hogy ki mit gondol erről. Lenne rá igény, érdeklődő. Nagyon megörültem, hogy kezdetleges téma után sokaknak tetszett és szívesen mesélnének is róla. Így meg is született ez a néhány kérdés sor és elsőként Nagy Esztert kérdezgettem a könyv készítés rejtelmeiről. Köszönöm szerzőnek, hogy elvállalta és válaszolt a kérdéseimre.



Hogyan készül a könyv, történet?


1. Hogyan születik meg egy történet? Van esetleg ihlet, ötlet vagy inspiráció?

Az én történeteimnek, általában valóság alapja van, amit kiszínez a fantáziám. Mivel a régi világról írok, gyakran csak hiányosan maradnak fenn ezek az elmesélt történések, így gyakran kell "kitöltenem" ezeket, a hézagokat. Így az olvasóban mindig felmerül a kérdés, vajon ez tényleg megtörtént-e? Mondhatjuk úgy, hogy az élet inspirál

2. Az írást megelőzi-e a kutatómunka, ha igen, mennyiben folyik bele a munkába? Mennyire lesz hiteles az adott sztori? Illetve kell-e annak lennie?


Rengeteg kutatómunkát kell végeznem, ahhoz, hogy hiteles legyen. Gyakran ezzel több időt töltök el, mint magával az írással.




3. Műfajonként mennyire nehéz egy regényt megírni? (Pl. romantika, thriller vagy ifjúsági irodalom)

Számomra műfajonként egyforma nehézségű megírni egy regényt.

4. Általában egy történet mennyi ideig íródik? Mi kell ahhoz, hogy jó legyen?

Ha sok kutatómunkával jár, akkor közel egy év mire végső formába öntöm a regényem. Ez leginkább az ifjúsági regényre vonatkozik, ahol illusztrációkat is készítek hozzá. Ahhoz, hogy jó legyen, szívvel-lélekkel kell készíteni, bele kell tudni látni egy kicsit az emberek lelkébe.




5. Kik láthatják először a kéziratot? Kik olvassák elsőként, illetve kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg alakulásába?

Nagyon fontosnak tartom, hogy legyenek "előolvasók" akik őszinték és kijavítanak, ha kell. Az én csapatom vegyes, vannak anyukák és vannak szakemberek is, így minden szempontból "ellenőrzik" a munkám. Szerencsére ritkán találnak benne hibát számomra az olvasóim szava, számít, ha nekik tetszik, a maga hibáival is, akkor tudom, hogy az a regény jó!


A könyveit itt tudjátok beszerezni: