2018. november 8., csütörtök

Hogyan készül egy könyv,történet? Gergely Melinda

Újabb szerzőt sikerült felkérnem Hogyan készül egy könyv, történet? címmel rovatban mesélje el nekünk, hogy miként készül el az adott könyve. A szerzőnek eddig két kötete jelent meg Colorcom Kiadó gondozásában. Gergely Melinda: Új életre ébredve 1 – 2 című romantikus regénye.
Fogadjátok sok szeretettel, a vele készült interjúmat.


























1. Hogyan születik meg egy történet? Van esetleg ihlet, ötlet vagy inspiráció?


Az ötleteimet általában élethelyzetekből merítem, de ugyanúgy jöhet az ihlet egy könyv, film részletből, vagy egy álomból, néha pedig egy hely vagy érzés is inspiráló lehet. Egyszóval bármiből születhet új történet. Viszont az ötlettől a kész regényig nagyon hosszú út vezet. A cselekmény fő szálairól jegyzetet készítek, de a sztorit hagyom írás közben kibontakozni. Még a legaprólékosabban eltervezett történeten is lehet változtatni, mintha a szereplők életre kelnének, és irányítanák a saját sorsukat.

2. Az írást megelőzi-e a kutatómunka, ha igen, mennyiben folyik bele a munkába? Mennyire lesz hiteles az adott sztori? Illetve kell-e annak lennie?

Kutatómunkát akkor végzek, ha egy témában hiányosak az információim. Számomra nagyon fontos, hogy egy történet hiteles legyen. Fontos, hogy ha egy ismeretlen országról, helyszínről, kultúráról írok, az adatok részben vagy teljesen megegyezzenek a valósággal. Hogy mennyire befolyásolja ez a történet menetét, az a cselekménytől függ. Remekül be lehet építeni egy-egy szokást, nézetet, vagy rituálét, kiszínezve ezzel a regényt, és így talán hihetőbbé is válik.


3. Műfajonként mennyire nehéz egy regényt megírni? (Pl. romantika, thriller vagy ifjúsági irodalom)

Szerintem minden műfajban egyformán nehéz megírni egy történetet. Bár én leginkább romantikus regényeket írok, de a fantasy sem áll távol tőlem, sőt talán krimivel is megpróbálkozok a közeljövőben.

4. Általában egy történet mennyi ideig íródik? Mi kell ahhoz, hogy jó legyen?

Egy jó regény megírásához kell néhány hónap. Időt kell adni egy történetnek, hogy teljesen kiforrjon. Legtöbbször írás közben támadnak a legjobb ötleteim. Minél tovább íródik egy regény, annál nagyobb az esélye annak, hogy a lehető legtöbbet lehet kihozni belőle.
Csak akkor lesz igazán jó, ha együtt tudok sírni, nevetni, érezni a szereplőkkel, és ez csak akkor lehetséges, ha a saját szívemből, lelkemből is bele adok valamit. De ugyanolyan fontos a logika, a jó levezetés, a nem várt csavarok, és fejlemények, hogy ne legyen túl lapos a történet. A hatás-ellenhatás fenntartása, hisz minden döntésnek, tettnek megvannak a következményei. És számomra még a happy - end is elengedhetetlen.

5. Kik láthatják először a kéziratot? Kik olvassák elsőként, illetve kinek a szava számít, akik beleszólhatnak a szöveg alakulásába?

A kéziratom legelőször a csoportom tagjai láthatják, akiknek teljes mértékben megbízom a véleményében. Néha rámutatnak egy-egy hiányosságra, ugyanis hajlamos vagyok kihagyni néhány, apróbbnak hitt részletet, amit én készpénznek veszek, holott illene megmagyarázni, ahhoz, hogy a történet teljes mértékben érthető és hiteles legyen. Például egy szereplő döntését, hogy mit miért tesz és miért épp akkor.
A szöveg alakításában és kisebb változtatásokban a korrektorom segítségére támaszkodom, de mindegyik előolvasóm tanácsát előszeretettel meghallgatom. Viszont végül magán a történeten, ha csak lehet, nagyon keveset, vagy egyáltalán nem változtatok.


A könyveket itt tudjátok beszerezni: