2019. szeptember 7., szombat

Böszörményi Gyula: A Rudnay - gyilkosságok (Ambrózy báró esetei 2.)

~~~ Recenzió ~~~

Köszönöm Könyvmolyképző Kiadónak és Böszörményi Gyula Írónak, hogy lehetőségem volt elolvasni Ambrózy báró esetei második kötetét az A Rudnay - gyilkosságok címmel. Teljes mértékben a rajongóvá váltam az írónak és Ambrózy bárónak. Nagyon imádtam olvasni egy élmény volt számomra.


Böszörményi Gyula:
A Rudnay - gyilkosságok
(Ambrózy báró esetei 2.)


Tartalom:
1900 ​ősze. 
Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki.

Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: számos olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.

Véleményem
5/5

Te jó isten! Ez a könyv. Tömény izgalom, krimi a javából. Hát nem semmi ez egyszerűen zseniális. Lehengerlő és időnként humoros is  a javából. Mili továbbra is a kedvencem, nem vitás. Na, de a báró?? Hát, igen hozta a formáját... Nem is kicsit.
Újabb történettel kápráztatott el Böszörményi Gyula a Rudnay - gyilkosságok címmel. Elképesztő történet ennyi gyilkosságot több szálon futni nem kis teljesítmény és, hogy végén egy pontban végződjön.  Egyre bátrabban szólal meg Mili és élből, visszaszól drága bárónak. És, igen!!! Félszeg mosoly már meg volt. Ajj, de nagyon vártam erre. Ez is több mint semmi. Ahogy az előző köteteiben is, most is tetszett, hogy keveredik a fantázia és a valós történelmi események. Mindig is szerettem az ilyen történeteket olvasni.  Nem gondoltam volna, hogy ennyire rabjává válok a történetének. Amikor az első részt olvastam csak sejtésem volt, hogy milyen lehet a második rész. Most pedig várom a harmadik kötetet, hogy folytathassam. Hiányzik Mili és Ambrózy báró csipkelődő , néhol gúnyos beszélgetéseiket.
Felettébb érdekes tartottam, hogy eleinte hét gyilkosság volt, de mire az utolsó oldalakig már tízről volt szó. Velük nyomoztam, és gondolkodtam, hogy ki lehetett a gyilkos, értelmiszerző. Sejtésem volt, de nem gondoltam, hogy több lehet ennél. Ráadásul ennyire kacifántosan kellett kibogozni a szálakat. Bizony itt akadt ám sok szál.

Számomra ez az igazi krimi, ahol sok szál fel van vonultatva és az olvasó, pedig töprenghet egy sort, hogy merre is hova vezet.
A másik pedig Báróóó úúúúr!! Mikor veszi észre Milit?? Ne Tarrjánra legyen már féltékeny… Álljon sarkára. Ehh, komolyan!

Emma, Gerlice rész is rendben volt, kíváncsi vagyok, mikor lesz az a rész, hogy Mili találkozik testvérére. Nem igaz, hogy nem jön össze.  Ambrózy szerintem sejti már, hogy kiállt előtte. A vége nagyon pörgős lett, gyorsütemben zajlott az események. Nem győztem kapkodni a fejem. 
Ezzel a kötettel elérte az író, hogy akarjam olvasni a következőt. Azt hiszem, azt kell, hogy mondjam ide vele, a következő kötettel, de gyorsan.  

Kiknek is ajánlom? Akik szeretik a történelmi könyveket, a jó krimit, humort és az izgalmat. Nem bánják, hogy cseppet sem romantikus…. Vagy mégis … Ha egyszer elkezdted olvasni Böszörményi Gyula könyvét, onnantól kezdve függő leszel Milire és Ambrózy báróra.

A könyvet itt tudjátok beszerezni:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése