2020. április 3., péntek

Interjú Buótyik Dorinával, akinek hamarosan megjelenik élete első regénye NewLine Kiadónál

Buótyik Dorina, írónőnek hamarosan megjelenik élete első regénye a III. Amenemhat rejtélye c. könyve, a NewLine Kiadónál és ez alkalomból interjút készítek vele. Közelebbről megismerhetjük az írónőt, a könyvét és azt, hogy miként kezdte el az írói pályáját. Számomra mindig izgalmas olyan írókkal beszélgetni, akiknek először jelenik meg a könyve. Hozzáteszem a története pont az én zsánerem. Mindig is érdekelt Egyiptom és annak története. Ráadásul mindezt, egy magyar szerző tollából fogjuk olvasni. Mindenesetre nagyon várom, hogy olvashassam, várhatóan 2020. 06. 04-én fog megjelenni.


1.
Kérlek, mesélj kicsit magadról? Honnan jött az ötlet, hogy írj?

Szegeden születtem, de Csorváson éltem egészen középiskolás koromig. 3 éve költöztem fel párommal és ikertestvéremmel Budapestre. Végzettségemet tekintve geológiai technikus és pénzügyi ügyintéző vagyok. Habár egyikben se dolgozom. Munka mellett járok egy szabadegyetemre, ahol havonta hallgatom az egyiptológiát.
Teljesen emlékszem arra a napra. 13 éves voltam. Egy Egyiptomról szóló mesét néztem, amikor eszembe jutott, hogy én egy regényt szeretnék írni. Cetliket vagdostam, írtam rájuk néhány címet, majd egy kalapba dobáltam, hogy kihúzzam a nyertes könyv címét. Persze nem a kihúzott lapról írtam, hanem csak kiválasztottam egyet, amit végül megírtam.   

2.
Milyen érzés számodra, hogy most már kötet formájában jelenik meg az elképzelt történeted?

Még akkoriban, 12 évvel ezelőtt, teljesen biztos voltam magamban. Tudtam, hogy amit írok, az egyszer meg fog jelenni. Teltek múltak az évek és az elképzelés egyszer csak feledésbe merült. Nem lett belőle semmi, nem is törődtem vele. Egy idő után párom tanácsolta, hogy írjam át, de nem tettem. Utána jött egy álom, mely arra sarkalt, hogy igenis meg tudom csinálni, mert képes vagyok rá. Ezek után, én lepődtem meg a legjobban, hogy milyen kitartóan haladtam a célig. Még mindig hihetetlen! 


Miért pont ebben a témában kezdtél el írni?

Igazából nem emlékszem rá. Csak arra, hogy a fejembe vettem, hogy ha egyszer írok egy könyvet, akkor csak is Egyiptomról szóló lehet. Talán, édesapám barátjánál volt néhány könyv, amit szívesen vettem a kezembe. Azokat lapozgatva szerettem meg Egyiptom történelmét.

4.
Hogyan születik meg egy történet? Van esetleg ihlet, ötlet vagy inspiráció?

Elsődleges ihleteim, ötleteim mindig is a sorozatokból, filmekből vagy könyvekből jönnek.  Utána átgondolom, tovább gondolom, és akkor körvonalazódik ki a saját történetem. Ezután már könnyedén tudom csűrni-csavarni, kitalálni hozzá a dolgokat. A történetem is nagyon egyszerűen született meg, csak, hipp-hopp elgondoltam. Még most is elképedek, milyen jót tudtam akkor kitalálni.

 5.
Mennyire lesz hiteles az adott sztori? Illetve kell-e annak lennie?

Amikor elkezdtem írni, először is utánajártam mindennek, hiszen akkoriban nekünk még nem volt otthon internet. Csak könyvekből tudtam tájékozódni, azokból, amiket apától kaptam kölcsön és könyvtárba mentem. Ráadásul olyan fáraót választottam főszereplőnek, aki kevésbé ismert. Semmit se tudtam róla.
Természetesen hitelesnek kell lennie. Úgy kell megírni az adott könyvet, hogy az valóságosnak tűnjön. Így könnyedén azonosulni tudunk a szereplőkkel és a környezettel.

6.
Van kedvenc jeleneted a könyvben?

Nehéz kérdés, mert mindegyiket szeretem. Olyan történetet szeretek írni, ami pont az én zsánerem, tehát arra törekszem, hogy ne legyenek benne unalmas jelenetek. Olyan könyvet adjak ki a kezemből, amit én is szívesen olvasnék. De a legeslegjobb, az a Lara Nazira jelenetei. Nem tudok rajta nem nevetni!


Család, barátok hogyan fogadták, hogy könyved jelent meg?

Amikor 12 évvel ezelőtt az ikertestvérem kezébe, nyomtam, hogy olvassa el, minden egyes megírt fejezet után, akkor tudtam, neki lehet nem fog ezekután tetszeni. Már akkor nagyon büszke volt rám anyukám és apukám, nagyszüleim, és unokatestvéreim. De most, hogy tényleg megjelenik, mindenki ugyanúgy örül. Még testvérem is, ami igazán meglepett!

8.
Milyen további terveid vannak?

Jelenleg írom a könyv folytatását, ami szintén nagyon izgalmas lesz, tele titokkal. Nem hiszem, hogy abba akarom hagyni az írást. Vannak terveim, de azok is mind ilyen témában íródnának: mai kalandos és ókori Egyiptomban játszódó.   

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Ezen a webshopba lehet előrendelni.

      https://shop.newlinekiado.hu/Buotyik-Dorina-III-Amenemhat-rejtelye-nyomtatott

      Törlés