2020. április 26., vasárnap

Interjú Eszes Ritával - "Úgy vettem észre, hogy az Illangók sorozatot inkább a huszonévesek szeretik. "

Köszönöm Eszes Rita írónőnek, hogy elfogadta az interjú felkérésemet. Az írónőnek eddig három könyve jelent meg, melyek az Illangók, a Perkák és a Rókatündér címet kapták. Eddig csak az Illangók c. könyvét olvastam el, utazókönyvként. Sajnos nem volt lehetőségem befejezni, mert kifutottam az olvasási időből. De mindenképpen be szeretném szerezni. A könyveiről, az írásról szeretnék kérdezni az Írónőt. Bízom benne, hogy nektek is legalább olyan izgalmas lesz olvasni, mint ahogy nekem elkészíteni az interjút.




1.
Kérlek, kicsit mesélj magadról? Mit érdemes tudni rólad? Mióta írsz?

Tulajdonképpen egész életemben nagyon sokat írtam, mindenféle dolgot: gyerekkoromban hosszú éveken át vezettem naplót és sok levelező barátom volt, akikkel még a régimódi, kézzel írt leveleket küldözgettük egymásnak. Már akkor is voltak saját történeteim; fogalmazások, novellák, regénykezdemények, de csak játékból, nem mutogattam őket senkinek. Később, a főiskolán kommunikáció szakot végeztem és a marketing-pr szakmában helyezkedtem el, úgyhogy a munkám során is írtam eleget: cikkeket, hírleveleket, katalógusokat, mindenféle bemutató anyagot. Amikor megszületett a kisfiam és otthon voltam vele, akkor írtam meg az Illangókat, 2014-ben. Ez volt az első befejezett regényem, sok időt töltöttem a világában, ezért szerettem volna kezdeni vele valamit. Akkor először éreztem azt, hogy szívesen megmutatnám másoknak is, amit írtam, úgy a munkán kívül. Egy év rakosgatás után végül az Aranymosás Irodalmi Válogatóra küldtem be, ahol közönségkedvenc lett, így jelenhetett meg 2017-ben. Azóta vagyok a Könyvmolyképző Kiadónál, ahol eddig három regényem és öt novellám jelent meg.

2.
Jelenleg 3 köteted van, melyik számodra a kedvenced?

Nem tudnék kedvencet választani, mindig az a regény áll a legközelebb a szívemhez, amit éppen írok. Azt tudom, hogy a Rókatündér a legnépszerűbb az olvasók körében, ebben a kötetben nagyon szeretem, hogy sok személyes emlék került bele és hogy Japánban játszódik. Az Illangók és a Perkák egy trilógia első és második kötete, ők kicsit háttérbe szorulnak a Rókatündér sikere mellett, ezért is nagyon dédelgetem őket. Egyébként ebben a két kötetben a karaktereket bírom nagyon, szerintem tiszta őrültek és ezért irtó klassz dolgozni velük. Bármilyen hülyeségre rá tudom venni őket.


3.
Mesélnél kicsit a könyveidről? Melyik miről szól? Kik az Illangók, Perkák? És a Rókatündér?

Ami hasonlít a könyveimben, hogy legalább részben mindegyik mitológiára épít. Az Illangók és a Perkák a pogány magyar mitológián alapul, az illangók az erdélyi tündérek gyűjtőneve a könyvben, a perkák pedig a második kötetben felbukkanó, lószerű vízi lényeké, akik szintén mitológiai alakok. Ez a sorozat erősebben fantasy, mint a Rókatündér, alapvetően egy kitalált világban játszódik, ami néha érintkezik csak a mi világunkkal. Egy fiú ikerpár a főszereplője, akik megtudják, hogy a családjuk már generációk óta kapcsolatban áll az illangókkal, és most nekik kell átvenni a bizniszt. Egyetlen küldetésről van szó csupán, de mégis alaposan belekeverednek az illangók ügyeibe, amitől aztán minden megváltozik.
A Rókatündér ezzel szemben egy urban fantasy, a mai Japánban játszódik, ezen belül is Oszakában, ahol én is tanultam diákként. Egy róka-ember alakváltó lány útkereséséről, barátairól és szerelméről szól, sokkal inkább romantikus könyv, de ez szerintem már a borítók közti különbségeken is meglátszik.

4.
Miben különbözik Rókatündér és az Illangók könyvek?

Úgy vettem észre, hogy az Illangók sorozatot inkább a huszonévesek szeretik. Itt főleg a kalandok hangsúlyosak, sokszor kell olvasni a sorok között, és eleve bonyolultabb a történet, mert négy nézőpont karakter van. Ahogy halad előre a sztori, persze lesz benne némi romantika is, de ez lassabban bontakozik ki, sőt, ha kivennénk a történetből a romantikus szálat, a cselekmény akkor sem omlana össze.
A Rókatündér ellenben a tizenévesek kedvence, egyetlen főhős nézőpontjából láthatjuk az egész történetet és sokkal fontosabb benne a szerelmi szál. Tulajdonképpen ez indítja el az eseményeket; egy tiltott szerelem, ami miatt a főhősnőt másik városba költöztetik, ám a fiú ott is felbukkan, és ez nem lehet véletlen. Itt tulajdonképpen ez a kapcsolat mindennek a mozgatója.


5.
Általában egy történeten mennyi ideig dolgozol? Szerinted, mi az, amitől jó lesz?

Ez elég változó, attól is függ, hogy mit csinálok még mellette. Az Illangókat egy év alatt írtam meg, úgy, hogy minden nap annyi időm volt foglalkozni vele, amennyit a kisbabám aludt, néha másfél, néha két-három óra. A Perkákat fogalmam sincs, mennyi ideig írtam, mert valahol a közepe táján félretettem, hogy egy kicsit mással is foglalkozzak és közben véletlenül megírtam a Rókatündért, azt hiszem, az olyan nyolc hónap volt. A legutóbbi kéziratomat pedig kitalálástól az utolsó szó leírásáig öt hónap alatt raktam össze, ez volt eddig a leggyorsabb teljesítményem. Remélem, hogy jó lett, de erre sajnos nincs fix receptem. Nyilván vannak általános írástechnikai szabályok, amiket érdemes betartani, de ettől még nem biztos, hogy tömegek fogják szeretni a regényt. Én alapvetően abban hiszek, hogy ha az író beleteszi az érzelmeit, akkor az csak jól sülhet el. Ezért olyan témákat választok mindig, amik az adott pillanatban érdekelnek, amikről a hősökkel együtt tudok gondolkodni, tépelődni. Az írás nekem mindig egy önismereti utazás is, gyakran teszek fel olyan kérdéseket a szereplőknek, amikre én is keresem a válaszokat.

6.
Van kedvenc jeleneted, történeted a három könyv közül?

Hűha, több is, de erre a kérdésre elég nehéz spoiler mentesen válaszolni. Az Illangókból kettőt választanék. Az egyik, amikor Tartod az Ördögárokban elviszi Patricket gyakorolni az éjszakába és kicsit közelebb kerülnek egymáshoz. De előtte még Firtossal beszélgetnek egy sort, és kivételesen egész testvéries összekacsintást látunk tőlük pár múltbéli dolog felett. A Perkákban nagyon szerettem, amikor Patrick és Tartod újra találkoznak, illetve a könyv végét, mert azt hiszem, Mark és Firtos ott jut el egy olyan pontra, hogy többé már nem azt fogják tenni, amit mások várnak tőlük, hanem azt, amit tenni akarnak. Izgatottan várom, mit művelnek majd a befejező kötetben.
A Rókatündérben nagyon szerettem Midori rókatestben lévő jeleneteit, de azt is, amikor újra találkozik Akirával, illetve, amikor Reit bemutatja Tristannak. Hiába, azt hiszem, menthetetlenül szerelmes vagyok a nagy találkozásokba.


7.
A családod, barátaid hogyan fogadták, hogy könyved jelent meg?

A közeli családom, akik mindig is tudták, hogy van bennem egy ilyen lehetőség, támogattak a kezdetektől. Az ismerősök többsége viszont elsőre meglepődött, hiszen széles körben sosem meséltem arról, hogy én suttyomban írogatok. Aztán az volt meglepő, hogy az első meglepetés után kiderült, hogy végül is valamiért mindenki számított rá, hogy ilyesmi mégiscsak történhet, és elkezdtek felidézni történeteket, hogy miért voltam gyanús már korábban is. Például, hogy állandóan fantáziálok. Meg romantikus regényeket bújok. Az iskolában megírtam mások beadandóit és én dolgoztam ki mindenki tételeit vizsgák előtt. A munkahelyeimen tematikus rendezvényeket szerveztem, amik köré történeteket szőttem. Jesszus, egy ideig még saját újságunk is volt. Hát, ilyesmik árultak el.


8.
Milyen további terveid vannak?

Írni, még, sokat. Szeretném, ha az idei évben is megjelenhetne egy regényem és egy-két novellám, ahogy az már megszokottá vált az elmúlt évek alatt. Közben szeretném megírni az Illangók trilógia befejező kötetét, jó lenne, ha jövőre megjelenhetne az is. És egy szintén író barátnőmmel van egy félig titkos szerelemprojektünk, amiről most akkor végleg lerántom a leplet: szeretnénk közösen írni egy regényt. Fejben már megvan a sztori nagy része, de egy jó ideje halogatjuk-tologatjuk a leírását az egyéb munkáink miatt. Jó lenne jövőre nekifeküdni. Közben külföldi könyveket szerkesztek a Könyvmolyképző Kiadó részére, ami szintén nagyon érdekes és nekem való feladat. Kész, azt hiszem, végérvényesen elvesztem ebben a világban.


A könyveket itt tudjátok beszerezni:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése