2019. augusztus 20., kedd

Bíró Szabolcs: Az utolsó tartományúrig (Anjouk 3.)

~~~ Recenzió ~~~


Köszönöm Athenaeum Kiadónak és Bíró Szabolcs Írónak, hogy elolvashattam Bátor Attila bosszútrilógia utolsó kötetét Az utolsó tartományúrig címmel. Most már tudom, miért hagytam abba, illetve folytattam későn ezt a könyvet. Kissé sötét és baljóslatúnak tartottam. Fájdalom, a kétségbeesés és bosszú itatja át oldalakon át. Bővebben lentebb olvashatod a véleményemet.



Bíró Szabolcs:
Az utolsó tartományúrig
(Anjouk 3.)
(Bátor Attila Bosszútrilógia zárókötete)



Tartalom:

1323. ​Alighogy Anjou Károly serege visszatér a tengermellékről, az ország déli fertályán ismét zavarossá válik a helyzet. Úgy tűnik, Subics Mladent hiába fosztották meg zsarnoki hatalmától, ő csak egyike volt a gondok okozóinak, s a rend helyreállítása érdekében előbb-utóbb ismét hadjáratot kell indítani Szlavónia, Horvátország és Dalmácia területére. 
A királyságban ennek ellenére végre megszilárdulni látszik a béke. Az uralkodó feladja több mint egy évtizede tartó, önkéntes temesvári száműzetését, és birodalma szívében, Visegrádon kezd új, minden korábbinál fényesebb hatalmi központ építésébe. Míg a gazdasági zűrzavar megfékezése céljából, tárnokmestere több éves munkáját megkoronázva, új pénz verését rendeli el és külpolitikai kapcsolatait is sikeresen rendezi, az utódnemzés kérdésében továbbra is setét fellegek tornyosulnak fölé. 
Gutkeled Miklós, az Anjou-sereg hadnagya váratlan kitüntetést kap Károlytól, amit azonban egy diadalmas hadjárattal kell kiérdemelnie. Parancsnoksága alatt vele tart Lackfi István, akit egyre többen emlegetnek Magyarország fehér sárkányaként, és Bátor Attila, aki úgy hiszi, végleg elveszítette családját, s így nem maradt más számára, csak a kegyetlen bosszú. 


Véleményem
5/5

Végre folytathatom Bíró Szabolcs Anjouk sorozat 3-ig részével, egyben a történet utolsó zárókötetével.  Nem hiába most kezdtem el elolvasni. Most már tudom, miért is vártam eddig.
De végül elkezdtem, s ott folytatódik ahol előzőleg abbamaradt. Ágnes túlélte a borzalmas támadást vele együtt menekült meg Boglárka és Imre hűséges szolgájuk. Majorság elpusztult. Teljesen romokban van, Attila így talált rá, amikor visszatért a harcokból. Majd eszét vesztette, mikor meglátta mi maradt a Majorságból. Sok idő telt el mire megtalálták egymást Ágnes és Attila. De sajnos a három kisfiú nem ért célba, Szilárd, Kurta és Csepke.

Izgalmakban nem lesz hiány, hiszen most is terveket kovácsol Károly Király. Aki ezen túl most egészen új ötlettel állt elő. Az élet őt sem kímélte, hiszen második gyermekét kénytelen temetni. Utód nélkül marad-e az ország?  Milyen király lesz ezután? Érdekes kérdések.

Ágnes vigasztalhatatlan lett, így megkérte Attilát, hogy hadd menjen vissza apácának. Nem tudta feldolgozni azt a borzalmakat, amiket át kellett élni és azt sem, hogy mi lehet a fiával Szilárddal és a két apródjaival Csepkével és Kurtával.

Ez a kötet számomra fájdalmas volt elolvasni,annyira éreztem a kétségbeesést, a fájdalmat, a keserűséget és azt a tanácstalan kérdést,hogy miért? Miért kellett ily módon elvesztenie mindent Attilának? Miért kellett mindezt átélnie? A szerelmük Ágnessel, miért nem lehetett felhőtlenül boldog?

Sok ezernyi kérdésem lappang most bennem, szerző tedd róla, hogy izgalmas legyen és, hogy ne lehessen letenni. Egyszerre szórakoztat és oktat is ez a történet. Nem hiába a kedvencem a könyvei és nagyon szeretem a történelmet s többek között, ezért is olvasom szívesen.

Még most sem értem magamat, hogy tudtam idáig elhanyagolni az olvasást. De most már folytatom és igyekszem elolvasni a többit, mert méltánytalan volt részemről, hogy nem folytattam.

Annak ellenére, hogy most folytatom az olvasást, mindenkinek beajánlottam ezt a sorozat. Érdemes elkezdeni, olvasni, mert nagyon gyorsan pörögnek az események. Haladós, nem veszi észre az ember máris vége is lett. Igényesen megírt és olvasmányosan lett megírva, nem olyan szájbarágósan.

Viszont nem tetszett az a rész, szál, ahogy Bátor Attilával történt. Nem erre számítottam. Az a rész nagyot ütött, megdöbbentett… Hát nem tudom erre mit is, kellene mondanom. A lényeg, hogy akkor abban, percben nem szívleltem az írót. (Bocsánat.)

Kurta és Csepke története nagyon érdekes haladt és várom a következő történetben, mikor bukkannak fel és találkoznak-e újra Szilárddal.  

Egy szó, mint száz, méltó befejezés a történetnek és azt hiszem ennél jobban nem is lehetett, volna vége. Innentől már még jobban várom a Anjouk további történeteket, eseményeket. Hogyan fog ezek után haladni, és merre fog.


Ha egy jó kis történelmi regényt szeretnél olvasni, ahol valós eseményeket dolgozz fel akkor ez neked való. Bíró Szabolcs fáradhatatlan kutatómunkájának köszönhetően zseniális regényt álmodott meg. Számomra ez a történelmi sorozat etalon! Ezek utána hűséges olvasója leszek. Nem fogok kihagyni egy darab könyvet sem.


A könyvet itt tudjátok beszerezni:



  
Ha többet akarsz tudni Anjoukról :

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése