2019. augusztus 17., szombat

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten (Ambrózy Báró esetei 1.)

~~~ Recenzió ~~~

Köszönöm Könyvmolyképző Kiadónak és Böszörményi Gyula Írónak, hogy lehetőséget adott, hogy elolvashassam Leányrablás Budapesten (Ambrózy Báró esetei 1.) c. könyvét. Csupa jókat olvastam erről a könyvről, és nagyon örültem, hogy elolvashattam.Külön köszönet jár Schildkröte bloggerinának, hogy fél évvel később is úgy gondoljam érdemes elolvasnom.


Böszörményi Gyula:
Leányrablás Budapesten
(Ambrózy Báró esetei 1.)


Tartalom:
Budapest, ​1896. 
A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész.

Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon.
A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.


Véleményem
5/5

Kell a következő. Nincs menekvés, el kell olvasnom a folytatást. Nem gondoltam, hogy oda szegez, és hamarosan kedvencet avatok majd.
Nagyon erős függővéggel lett befejezve a történet. A történet szerint Emma a rokonainál lakik, de sajnos a rokonai nem veszik jó néven, hogy ott van. Emma a Milleniumi ünnepségre készülődve indul el Ottóval, az unokatestvérével. Csak, hogy innen már sajnos nem érkezik vissza haza. Négy évvel később Mili egyszer csak kap egy levelet, mely ezáltal felülkeredik és felutazik Budapestre egyedül, hogy Emmát megkeressen.  Az egész történet megfogott tetszett, hogy valós helyek, személyek fordultak meg a történetben. 1896-ban játszódik a történet és ebben a korszakban, még adott volt a szó. Tisztelet, becsület…

Őszintén megmondom, nagyon szeretem a történelmi regényeket. Olyan régmúlt dolgokat, eseményeket idéz fel az író, ahol máshol nem igazán lehet olvasni. Pici lábjegyzet tetszik, érdekesek. Feltűnik a történet elején Jászai Mari, híres színésznő. Az Osztrák – Monarchia katonái is feltűnik egy pillanatra.

Aztán minden vége lett, ahogy Emma eltűnik.
Mili kisasszony a legbátrabb nő a történetben, noha törékeny és védtelen is egyben. Voltak, olyan karakterek, akiket nem tetszett. Ilyen volt a nagynéni és Ottó. Később pedig olyan események láncolatát indította el azáltal, hogy Mili feljött Budapestre, mely élete veszélybe került. Emiatt találkozik később Ambrózy Richárd Báróval inkább ütközöttnek, lehetne nevezni azt a találkozást. (Mosolygok)

Mili és Richár közösen összefogva derítik fel a rejtélyeket, hol veszélyesen, hol amolyan teátrális kiborulás útján derülnek ki a dolgok. Minden esetre imádtam őket. Richárd a zord és morcos szíve mélyén igen csak beindult nála a védelmi ösztöne, az aggódás Mili iránt. Még ha nem képes magának elismerni, viszont mi olvasók tudjuk bizonyára. Mili pedig egy makacs, hajtatlan nőszemély és pont emiatt szeretem.

Olvasás közben úgy éreztem, mintha én is ott lettem volna, velük mentem nyomozni. Élethű helyek, korok és gyönyörű beszéd, ami manapság sajnos nagyon ritka vagy jobbik esetben kiment a divatból.  Csippetnyi humor, életszerű történet. Nagyon tetszett. Nem gondoltam volna, hogy ennyire magával fog ragadni. Hiszen a történelem a mindenem. De ez mégis valahogy megfogott. Amikor befejeztem az olvasást olyan üres volt számomra. Először nem tudom miért. De aztán rájöttem, hogy nem tudom mi lett a vége. Mi lesz velük most? Hogyan tovább? Szóval, kell a következő, mert ezen fog kattogni az agyam. Ha lehet erre a könyvre legalább 10 csillagot, adnék, nagyon megérdemelné.


Ajánlom azoknak, akik szeretik a történelmi, nyomozós történeteket. Ha nem zavar, hogy régi korok, élethű történetek, események tarkítják, néhol veszélyes helyekre eveznek. Egy kis izgalomra, humorra vágynak akkor ezt mindenképp el kell olvasni. 


A könyvet itt tudjátok beszerezn:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése