2019. augusztus 26., hétfő

Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa (Anjouk 5.) (Arany Visegrádi - trilógia 2.)

~~~ Recenzió ~~~

Köszönöm Athenaeum Kiadónak és Bíró Szabolcs regényírónak, hogy lehetőségem volt elolvasni Ötvenezer lándzsa c. történelmi regényét. Nem tudok szóhoz jutni ez a könyv fantasztikus. Talán ez eddigi legjobb történelmi regénye lett Szabolcsnak. Kíváncsian várom, hogy lehet ennél jobb következő regénye.


Bíró Szabolcs:
Ötvenezer lándzsa
(Anjouk 5.)
(Arany Visegrádi - trilógia 2.)



Tartalom:

1328. ​Lackfi István éppen visegrádi házában igyekszik felépülni az osztrák hadjáratban szerzett sérüléseiből, miközben fegyvernökei Budán rábukkannak Bátor Attila rég halottnak hitt fiára. Az elmúlt esztendőkben Szilárd lemondott a lovagi életmódról, kovács szeretne lenni, ám erről sem a király, sem a fiú új gyámja, sem a nevelőjének kijelölt Péter nem akar hallani. Mindnyájan ragaszkodnak hozzá, hogy Bátor Szilárd az apja nyomdokaiba lépve az udvar vitéze legyen, ami nem megy zökkenőmentesen – ám a sorsa elől senki sem menekülhet. 

Időközben meghal Róbert nápolyi király fia, Anjou Károly pedig reménykedni kezd, hogy a magyar Szent Korona mellé megszerezheti szülővárosa trónját is – ha nem magának, hát legalább valamelyik örökösének. Mielőtt azonban ezt megtehetné, egészen más gondokkal kell szembenéznie. Virágzó birodalmában, akár egy hatalmas sakktáblán, számos figura áll fel az újabb játszmához. Egy áruló vajda, egy tébolyult bizalmas, egy buja rokon és egy gyönyörű udvarhölgy, aki nem is sejti, micsoda felfordulást okoz a puszta jelenlétével…


Véleményem
5/5

Te, jó isten!

Ez az ötödik rész, nagyon ott van. Istenem ez volt a legjobb rész, annyi minden történt csak kapkodtam a fejem rendesen. Szilárd! Mennyi mindenen kellett átmennie. Szívem szakadt bele, hogy alig találkozott édesanyjával, Ágnessel máris el kellett hagynia.
Szinte magam előtt láttam az egyes jeleneteket, élethűen megírva. Szinte perzselődtek az érzelmek, ahogy olvastam. Őszintén megmondom erre a könyvre 10 csillagot, adnék. Annyira olvastatta magát. Fantasztikus, alig tudtam letenni. Még most is hiányzik Szilád.

A jelleme, a viselkedése és a konoksága, mint – mint Bátor Attilára emlékeztet. Apja, fia. Nem hiába, na. Élethűek a karakterek, néha úgy éreztem, hogy ott voltam, mellette, mintha egy kukkoló lennék, aki végig nézi történelmi eseményeket, fontos helyeket és időket.  
Viszont volt egy kis hiány a történetben, Csepke és Kurta. Vajon mi lehet velük?

Micsoda tehert kellett kiállnia Szilárdnak. Hiszen nemcsak meg kellett tanulnia, hogy igazi lovag legyen, hanem meg kellett felelnie apja örökségének, hagyatékának. Csak, hogy időközben sok fájdalmat megélt, mire igazán férfivá vált volna. Édesanyját elvesztette, majd Kedvesét is. Annyira éreztem a fájdalmát, keserűségét, a gyűlöletét.

Közben meg ismerhetjük Lackfi István életét, munkásságát és családját is. Néha vicces volt szegényke. Annyira sajnáltam, hogy olyan feleséget kapott… Komolyan, nem lehetett volna egy kicsit kevésbé házsártosabb asszonyt találni??
Kevésbé lenne unszimpatikus, szerintem.

Eközben pedig Károly Király sem a nyugalmáról híres. Terveket szövöget, harcokba bocsátkozik. Családja bővül kicsi hercegekkel. .

Nekem az tetszett, hogy végre nem csak a lovagokról lehet tudni, hanem a királyok viselt dolgaikról is. Hogy ők sem mindenhatóak. 

Ezzel a könyvvel végleg magához láncolt az író. Nem tudok és nem is akarok más történelmi regényt olvasni. Csak ezt mindig. Ezek után, ha olvasok is ehhez a regény sorozathoz, fogom mérni. Etalon lett számomra Anjouk sorozat és ezzel az 5. résszel teljesen elolvadtam. Nem mondom, hogy nem lennének kérdéseim, de elenyészők.

Ennél többet nem is tudok mondani. Csak annyit, hogy zseniális! Félek, hogy olyat mondok, amit nem kellene,el spoilerezném, alig bírom magamban tartani. Elképesztően hatott rám ez a könyv. Még Bátor Attila történetei sem volt ennyire hatással, mint ez.


Nem tudom, hogy fogok kibírni újabb hónapokat. Már így is nagyon megbántam, hogy nem hamar kezdtem el olvasni. Szívből tudom ajánlani azoknak, akik szeretik a történelmi regényeket, és igényeset szeretnének olvasni. Bátran ajánlom Bíró Szabolcs: Anjouk sorozatát. 


A könyvet itt tudjátok beszerezni: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése