2019. augusztus 21., szerda

Bíró Szabolcs: Szent György testvérei (Anjouk 4.)

~~~ Recenzió ~~~

Köszönöm Athenaeum Kiadónak és Bíró Szabolcs regényírónak, hogy elolvashattam a következő regényét Szent György testvérei címmel az Anjouk 4. részét, mely Arany Visegrád trilógia első részét képezi. Igazán izgalmas és egyben szomorú is történet. Hiszen Bátor Attilát nem találták meg.  Ebben a történetben Lackfi István felemelkedést olvashatjuk.


Bíró Szabolcs:
Szent György testvérei
(Anjouk 4.)
(Arany Visegrád trilógia 1.)


Tartalom:

1326. ​Anjou Károly úgy érzi, a három évvel korábbi tengermelléki hadjárattal lezártnak tekintheti a belháborúk korszakát, és fényes visegrádi udvarából nekifoghat egy erős birodalom felépítéséhez. Felesége már a második egészséges fiúgyermekkel ajándékozza meg, piacain végre értékálló, erős pénz cserél gazdát, Erdélyben és a Felvidéken egymás után tárják fel a zsíros ezüstbányákat, ő pedig a keresztény királyok közül elsőként saját, világi lovagrendet hoz létre, amely Szent György nevét viseli. 
Ám ahogy negyedszázados uralkodása során újból és újból mindig, úgy ezúttal is felüti fejét a baj: Dalmáciában belháború tör ki, a Kőszegiek és a Babonicsok saját szakállukra nyugat felé settenkednek, Havasalföldön pedig Basarab vajda kezd sötét ténykedésbe, miután függetleníti magát a magyar királytól. 
Visegrádon eközben egyre erősebbé és befolyásosabbá válik a Bátor Attila örökségét őrző Lackfi István, de ott van az udvarban az az ember is, akit túlontúl nyomasztanak a múlt árnyai, és aki maga sem tudja, bírhat-e szabadulni régi esküje terhétől: Zách Felicián.


Véleményem
5/5


Ahogy befejeztem az előző kötetet, máris elkezdtem, hogy meg tudjam mi lett Bátor Attilával. Nos, hát szomorúan vettem tudomásul, hogy senki nem tudd semmit. Nem gondoltam volna, hogy így ér véget az élete Bátor Attilának. Attila már csak emlék, mint Királynak, Péternek,Lackfinak. Valahogy nem tudom, nem hiszem el, hogy nem találják meg. Ha már  Miklós Bán megtalálta....?
Igaz ő sírba vitte a titkát.

Gutkeled Miklóstól elvártam volna, hogy legalább a Királyt értesíti a tetteiről. Mert úgy gondolom bárhogyan is tett azt, amit tett Attila, akkor sem így kellett volna véget érnie. Bár ki tudja, mit hoz össze a sors. Hiszen a testét soha sem találták meg.  Hiszen Károly nem tudja mi lett a hűséges, gyerekkori barátjával, Attilával. S igazából ezt hiányolom, hiányoltam mindvégig. Remélem a következő történetben, kiderül és bosszú is lesz talán. Ebben reménykedem.

Ez a történet tartogat ám némi meglepetést, izgalmat és fordulatos cselekményeket. Egy percre sem unatkozhat az ember.
Ezúttal Lackfi Istvánról, Károly királyról szólt a történet. Itt már jóval több politika és cselszövést mutatott be a szerző. Úgy hiszem most egy új történet, karaktert lengett be az író. Sok érdekes dolog történt.

A történet rövid, de annál több minden esemény volt benne Kezdve Lackfi házassága, Szent György testvériség megalakulása. … Egy szóval izgalmas lett ez a könyv is.  
Nem számítottam, hogy Lackiról fog szólni a történet. De hiszen az író már csak ilyen. Titokzatos.
Olvasás közben sokat volt eszembe Kurta és Csepke, hogy vajon velük mi lehet? Élnek-e még? Sikerült a tervük, a birtok?
Reménykedem, hogy a következő regényben felbukkannak. A könyv vége felé viszont elképesztően zárta le a történetet az író. Egy rég nem látott ismerős bukkant fel, akiről nem is számítottam, hogy benne lesz. Döbbenet. Nagyon ott volt a csavar. Úgy látszik Bátor család szála még sem hervadt el. Sőt. Talán még erősebb lett, mint valaha.

Minden esetre köszönöm az élményt. Elképesztő ez a történet, az embernek még gondolkodnia sincs ideje.

A könyvet itt tudjátok beszerezni:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése