2017. október 31., kedd

Halloween Október 31-e

Egy kis mini történet Halloween-ről.

Az ünnepet ősi pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb ünnepe volt. Kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach kultuszában gyökerezik. A druidák hite szerint a szelleme, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból.
Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat.



Napisten Crom Cruach ekkor a halál és a sötétség istenének fogságába kerül. Október 31-én, az újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, akik különböző formákban jelentek meg: rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. A kelta papok egy hegytetőn, a szent tölgy alatt gyülekeztek, tüzet gyújtottak és termény- és állatáldozatokat mutattak be, majd a tűz körül táncoltak. Reggel minden családnak adtak ebből a parázsból, hogy új tüzeket gyújthassanak velük, melyek elűzik a gonosz szellemeket, és melegen tartják az otthonokat.

Ezután már a hagyományok élteték az emberek. Pl Amerikában Csokit vagy csalunk játék volt. Ahol a gyerekek és felnőttek jelmezekbe bújtak. Magyarországon pedig tököt formáznak és kiteszik ablakokban vagy az udvarra dísznek. Magyarországon 17 éve kezdett elterjedni. Főleg a gyerekek és egyetemisták körében jellemzőek. Ma már sok helyen lehet jelmezeket kölcsönözni ill. igaz i üzleti iparág, jellemezte. Ezzel az ünneppel sajnos sok film, könyv és sorozat s megihlette már

Könyvajánló:


A Halloweeni alkalomból összeírtam pár könyvet, amit ide vágó lehet nektek.

Leda D'Rassi: Boszorkánydinasztia sorozat




Mason Murray: Visszatérő Végzet



Gabriella Eld : Ikercsavar Krónikák sorozat




E. M. Miller: Az Örökség



V. E. Gabriel: Lélekbélyó



Selena B. Lowell Mindig együtt sorozat




M. G. Brown: Kavargó Rózsaszirmok és Vérvörös Rózsaszirmok:




Ez a néhány könyv, amit ajánlani tudok ilyenkor. Igazi szellemes, vámpíros,vérfarkasos s egyéb történet.